Techniek is belangrijk voor de Kempen! Met 440 maakbedrijven met bijna 7.000 banen mag de Kempen zich kwalificeren als dé werkplaats van Brainport. Het is hard nodig om deze bedrijven ook in de toekomst te kunnen voorzien van goed opgeleide arbeidskrachten. Daarom werken we in als bedrijfsleven vanuit KempenTech/Techniekportaal al vijftien jaar nauw samen met scholen in onze regio. Die aanpak hebben we in 2020 vernieuwd en nog duurzamer en sterker gemaakt!

We maken bijvoorbeeld samen met het onderwijs tien duurzame techniekworkshops, met praktische informatie over de verschillende beroepen en sectoren in de Kempen. Dankzij video’s krijgen scholieren in de klas al een beeld van de maakindustrie bij hen in de buurt. Daarna gaan ze met materialen als Lego, TomTecT, micro:bits en magneetbanen zelf aan de slag met technische opdrachten. Deze workshops zijn voor alle scholen in de Kempen beschikbaar en richten zich op jeugd van 9-15 jaar.

Met onze eigen KempenTech bedrijfsdatabase kunnen scholen en leerlingen afspraken maken voor bedrijfsbezoeken, stages of schoolopdrachten. Zo’n 25 techniekcoaches ondersteunen docenten waar nodig met technische kennis. En er is meer! Het aanbieden van een lascursus, het verzorgen van speciale gastlessen door specialisten uit de elektrotechniek of het verzorgen van de koppeling en afstemming tussen onderwijs en ondernemers in het kader van Sterk Techniekonderwijs. We sluiten aan bij de Dutch Technology Week en landelijke en regionale initiatieven.

Dit alles is KempenTech 2.0: de grootste werkplaats van Brainport. Neem snel contact op om aan te sluiten als bedrijf of school. Samen kijken we hoe we jeugd en jongeren nog enthousiaster maken voor een toekomst in de techniek!