Gezocht: techniekcoaches uit bedrijfsleven voor scholen

Als techniekcoach kinderen en jongeren op school enthousiasmeren voor een toekomst in de de techniek en de maakindustrie. Dat doet het KOP al meer dan tien jaar. En goed nieuws: we hebben ruimte voor nieuwe techniekcoaches vanuit het bedrijfsleven! We zoeken coaches uit alle alle sectoren en je hoeft zelfs niet per se zelf erg technisch te zijn om met onze zelfontwikkelde leskisten te werken. Enthousiasme voor techniek is het belangrijkste, dus ook als je bij HR of marketing werkt, kan je goed aansluiten als vrijwilliger.

Stuur als bedrijf je medewerkers als techniekcoach

We hopen dat veel bedrijven hun medewerkers de gelegenheid geven om een of meer keer per jaar een dagdeel te helpen als techniekcoach. Misschien wel op de school van hun eigen kinderen? Ook stagiaires zijn van harte welkom, net als recent gepensioneerde medewerkers. Zo zorgen we voor veel actuele kennis in de scholen.

De laatste jaren hebben we met KempenTech immers een flinke slag gemaakt om zowel basisscholen als voortgezet onderwijs te helpen met hun technieklessen. Samen met het onderwijs en bedrijfsleven hebben we al acht leskisten ontwikkeld met uitleg en materialen om allerlei technieken te leren kennen. Van constructie tot duurzaamheid en van programmeren tot magnetisme. Met die materialen ga je samen met docenten aan de slag, zowel in basis- als voortgezet onderwijs zijn er kansen.

Je kan als vrijwillig techniekcoach zelf aangeven hoe vaak je wilt helpen en of je aan een vaste school in bijvoorbeeld je eigen kern gekoppeld wil worden of dat je wil helpen bij lessen met een leskist van het bedrijf waar je werkt(e). De activiteiten vinden onder schooltijd plaats. We matchen je aan een school, of roepen je via een whatsapp groep op als er een vraag komt voor eenmalige hulp bij een specifieke leskist. Ook zijn er jaarlijks evenementen waarbij we techniekcoaches inzetten, zoals MissionTech.

Foto: Bram Saeys; Brainport DTF Mission Tech Klokgebouw

Workshops over de leskisten

Tenminste eenmaal per jaar brengt het KOP alle techniekcoaches samen. We volgen dan gezamenlijk een workshop over de leskisten, onderwijs of didactiek. Daarmee willen we de vrijwilligers helpen om jeugd zo goed mogelijk te enthousiasmeren, maar het is ook een leuke gelegenheid om kennis uit te wisselen. Vaak sluiten ook docenten aan die met de leskisten willen werken. We plannen de workshops bij een Kempisch bedrijf, dus meteen een mooie gelegenheid ergens anders in de keuken (of nou ja, werkplaats!) te kijken.

Enthousiast? Meld je aan bij Ellen, ellen@hetkop.nl