KempenTech helpt basisscholieren te inspireren bij Mission Tech

Bouw de hoogste toren van de Kempen of programmeer een robotje zo dat het zo snel mogelijk de onderdelen kan ophalen uit de fabriek. Twee voorbeelden van activiteiten die KempenTech meenam naar Mission Tech, hét event dat donderdag 16 juni 2600 scholieren in het Eindhovense Klokgebouw kennis liet maken met techniek.  

Het Kempisch Ondernemers Platform (KOP) is met KempenTech een van de organisatoren van Mission Tech. Het KOP werkt hiervoor samen met Brainport, VDL Group, ASML, Philips en Jet-Net & TechNet tijdens het Dutch Technology Festival. KempenTech enthousiasmeerde vanuit de Kempen ook bibliotheek De Kempen, De Maackers en Vencomatic om mee te doen met een workshop. Ook kwamen er ruim 900 leerlingen uit de Kempen naar het Eindhovense Klokgebouw. “We willen aansluiten bij gezamenlijke initiatieven, omdat we een gemeenschappelijk doel hebben: zoveel mogelijk jeugd enthousiast maken voor een toekomst in de techniek. Samen bereik je meer en dat blijkt vandaag maar weer,” zegt Fleur Besters, programmamanager Onderwijs van het KOP. 

Foto: Bram Saeys; Brainport DTF Mission Tech Klokgebouw

Veel logo’s zijn tijdens het event overigens niet te vinden, wél leuke proefjes, bijzondere vindingen en uitdagende opdrachten. Mede-initiator Lianne van den Wittenboer van Brainport legt uit dat dat ook precies de bedoeling is. “Al die deelnemers staan hier met hetzelfde doel: techniek ervaren. Daarbij cijferen ze zichzelf weg. Het gaat hier vandaag vooral om ervaren, beleven en zelf doen.” 

De kersverse Bladelse wethouder Hetty van der Hamsvoort kwam ook een kijkje nemen en is enthousiast. “Wat ik zo mooi vind aan dit event is dat iedereen die bijdraagt hier met eenzelfde doel staat: de techneuten van morgen inspireren. Fantastisch om te zien. En zoveel kinderen uit De Kempen zijn vandaag aanwezig én enthousiast. Daar ben ik uiteraard enorm trots op!” 

De 12-jarige Luis zegt dat hij hoop om  nieuwe technische dingen te zien, die ik nog niet ken. “Programmeren vind ik heel leuk om te doen. Op dit festival vraag ik aan de mensen die er meer van weten, welke scripts ik moet leren om dat te kunnen.”

Leskisten voor Kempische scholen 

KempenTech nam donderdag onder andere een van de nieuwe leskisten voor basisscholen mee. Hiermee leren kinderen een robotje zo programmeren dat het onderdelen voor een aanhangwagen van HAPERT-aanhangwagens ophaalt. De workshop viel flink in de smaak. Leerlingen van d’n Opstap uit Lage Mierde hadden hem de dag ervoor op school al mogen testen, en sommige leerlingen gingen er nog een keer mee aan de slag. Anderen bouwden een grote toren van TomTect, materialen in een leskist die gesponsord is door het Bergeijkse bedrijf Bruns. Zij vaardigden twee stagiaires af, die de leerlingen hielpen met bouwen.  

KempenTech nam ook drie van onze ervaren techniekcoaches mee. Zij helpen op de basisscholen in de regio met techniekworkshops en kregen nu in een dag een veelvoud van het aantal gezichten voor hun neus! Eerder die week inspireerden we al 30 techniekcoaches en docenten met een workshop over lesgeven rond techniekthema’s. Die vond plaats bij Boerboom Hout. Daar maakten de coaches en docenten ook kennis met alle nieuwe leskisten, want er zijn er inmiddels zeven te leen voor basisscholen en middelbare scholen!