De Kempen: meer dan historische kernen

De Kempen is meer dan een samenvoeging van meerdere historische kernen. Het is uitgaan, een terrasje pikken, een praatje maken en een middagje winkelen en aansluitend lekker eten in een van de vele restaurants. De Kempen is de fiets pakken en genieten van de mooie natuurgebieden die de Kempen omringen, zoals de Malpie, de Qartierheide. De Kempen is vele evenementen per jaar, van Kempentech tot Ploegfestival. De Kempen met hun hoge concentratie aan horeca vormen in de weekenden een bruisende attractie met naamsbekendheid tot ver buiten Brabant.

De Kempen is, ondanks de consequenties van levendigheid, vooral een sociale gemeenschap, een vriendelijk “hoe ist?!” . De Kempen is “ons kent ons” en nieuwe mensen ontmoeten! Mensen die er wonen, mensen die er werken en mensen die de Kempen aandoen om er hun vrije tijd te besteden.

De Kempen heeft een unieke ligging en omgeving. Het landelijke streek gebied de Kempen behoort tot het stedelijk gebied en werkt op vele gebieden samen met de bedrijven en A2-gemeenten Valkenswaard, Heeze-Leende en Cranendonck. Ten zuiden van de Kempen ligt de grens met België. Landschappelijk en economisch is er verbondenheid met de zuiderburen. Die relatie zou best beter kunnen worden benut. De Kempen is ook onderdeel van de Brainportregio, de regio die onlangs is uitgeroepen tot de slimste ter wereld. De Kempen loopt steeds verder voorop, de hoogwaardige, technologische maakindustrie en agro bedrijvigheid wordt ook hier merkbaar als de betrouwbare suppliers voor Eindhoven. Merkbaar zijn ook de nadelige consequenties zoals het vastzitten van de infrastructuur en de opkomende bedrijvigheid wat ook weer krapte op de huizenmarkt geeft. Het niet verkrijgen van goede arbeidskrachten is hierbij de grootste uitdaging in de maakindustrie.

Een unieke omgeving…

De Kempen heeft een zeer unieke ligging. Landschappelijk worden onze gemeente omringd door de natuurgebieden. Een deel van het buitengebied is zelfs aangemerkt als Natura 2000 gebied en natte natuurparel.

Ten zuiden van de Kempen ligt de grens met België. Met hen zijn wij in landschappelijk en economisch opzicht verbonden. De zanderige bodem, bedekt met heide, veengebieden, vennen en eikenbos, zorgen voor een uniek stukje natuur in Nederland en dient als trekpleister voor jaarlijks meer dan een miljoen bezoekers.

Hemelsbreed ligt de Kempen nog geen 5 kilometer van de kern van het stedelijk gebied vandaan. De Kempen heeft een zeer compleet voorzieningenniveau, zowel in sociaal, cultureel als recreatief opzicht. De grootschalige voorzieningen van het stedelijk gebied vullen het lokale aanbod goed aan. Eindhoven is vanuit de Kempen bereikbaar per fiets, openbaar vervoer en auto.

De nabijheid van Eindhoven uit zich ook vanuit economisch perspectief. Toptechnologieregio Brainport Eindhoven1 is een broedplaats voor innovatie en de thuisbasis voor bedrijven en kennis- en researchinstellingen van wereldklasse. Samen bedenken en maken zij de technologie van morgen die bijdraagt aan een veilige, groene en zorgzame samenleving en aan een duurzame economische ontwikkeling van Nederland. Met de regio Eindhoven als kern, is Brainport de spil van een netwerk dat zich over Zuidoost-Nederland en de landsgrenzen uitstrekt. De vijf speerpuntsectoren zijn High Tech Systems & Materials, Food, Automotive, Lifetec en Design.

1 In 2011 is de Brainport regio gekozen tot slimste regio ter wereld. (Bron: Intelligent community forum) Regio’s die voor de titel ‘Intelligent Community of the Year’ in aanmerking komen, slagen er in de ogen van het ICF in om op brede schaal innovatieve, maatschappelijk relevante toepassingen te realiseren op het gebied van breedband en ICT.