Kleine Hoeven in Reusel heeft eindelijk de wind in de rug

REUSEL – Eindelijk zit de vaart erin op bedrijvenpark Kleine Hoeven in Reusel. Jarenlang werd er door de economische crisis nauwelijks een kavel verkocht.

Bron: ED

Met enige regelmaat krijgt wethouder Frank Rombouts van Reusel-De Mierden een nieuwe plattegrond van bedrijventerrein Kleine Hoeven op zijn bureau. Dan is de kleur van een perceel aangepast, omdat een kavel verkocht is of er een optie op genomen is. Er zijn jaren voorbij gegaan dat zo’n update niet nodig was. Simpelweg omdat er helemaal geen beweging zat in het zieltogende bedrijventerrein. In de jaarrekening over 2017 was een voorziening van 17,4 miljoen euro getroffen om het verlies op te vangen. Gedurende tien jaar drukte een rentelast van 1,2 miljoen euro op de exploitatie. Dat zijn grote bedragen voor een kleine gemeente.

Kleine Hoeven was het slachtoffer van slechte timing, maar dat is achteraf makkelijk praten. In 2006 kwam het plan voor het eerst op tafel, maar een vasthoudende bezwaarmaker wist het flink te vertragen. Twee keer floot de Raad van State het bestemmingsplan terug. En daarna kwam de economische crisis en was er geen enkele vraag naar nieuwe kavels. Het plan van firma Van Cranenbroek om zich te vestigen op een perceel van – bij uitzondering – groter dan 5000 vierkante meter liep spaak. Alles zat tegen en de verliesvoorziening liep schrikbarend snel op, van 9,4 miljoen euro in 2012 tot 17,4 miljoen in 2017.

Ontsluiting
Inmiddels heeft Kleine Hoeven de wind in de rug. Van de 12,8 hectare is nu 30 procent verkocht, waarvan acht kavels in 2018. Op nog eens 30 procent (10 kavels) ligt momenteel een optie. De verliesvoorziening kan in de jaarrekening over 2018 met 1,5 miljoen euro naar beneden worden bijgesteld, laat beleidsmedewerker Guus Stappaerts tevreden weten. En ook het rentepeil is laag.

„Je biedt bedrijven in Reusel-De Mierden de kans om in de eigen gemeente door te groeien” -Frank Rombouts, Wethouder Reusel-De Mierden

De infrastructuur op het terrein zelf ligt er, maar op een aantal vlakken zijn nog ontwikkelingen gaande. De gemeente gaat mogelijk een vrachtwagenparkeerplaats realiseren op een van de percelen, omdat er nu regelmatig trucks langs de kant van de weg worden neergezet. Die zal dan de huidige truckparking in de Denestraat vervangen. Reusel-De Mierden trekt samen met buurgemeente Bladel op om tussen Kleine Hoeven en bedrijventerrein De Sleutel een nieuwe ontsluiting op de provinciale weg N284 te krijgen.

„Het is wat mij betreft een prima plan geweest”, concludeert Rombouts nu. Zijn voorganger Cees van de Ven zal blij zijn dat te horen, na jarenlang Kleine Hoeven te hebben verdedigd tegen bergen hoon en scepsis. Quitte spelen zal er niet meer in zitten door alle tegenslag, maar dat er geld bij moest werd bij de start van Kleine Hoeven al ingecalculeerd, omdat het bedrijventerrein goed zou zijn voor de gemeente. „Het is goed voor de werkgelegenheid”, legt Rombouts uit. „En je biedt bedrijven in Reusel-De Mierden de kans om in de eigen gemeente of op minder kwetsbare plekken door te groeien.”