Flinke inbreng Kempen techniek-event scholieren MissionTech

Het Brainport-evenement MissionTech voor basisscholieren heeft dit jaar een flink Kempisch tintje. Niet alleen is KempenTech mede-organisator en sponsor, ook komen bijna 900 leerlingen uit de Kempen op 16 juni naar het Eindhovense Klokgebouw voor een dag vol techniek. Ze maken kennis met drie KempenTech-leskisten. Daarnaast hebben Vencomatic en De Maackers extra workshops ontwikkeld voor dit event én is Bibliotheek de Kempen als enige bibliotheek in de regio vertegenwoordigd! In totaal komen 2.500 kinderen naar MissionTech.

Samenwerking Brainport

Het Kempisch Ondernemers Platform (KOP) heeft in 2019 bewust gekozen om aan te sluiten bij Mission Tech, dat onderdeel is van het Dutch Technology Festival. Naast KempenTech zijn ook Brainport, ASML, VDL, Philips, Jet-Net & TechNet partners van MissionTech. Hiermee kunnen we veel leerlingen uit de Kempen bedienen én profiteren we van de samenwerking in Brainport. De slagkracht is immers groter. Mission Tech is gericht op leerlingen in de bovenbouw van het basisonderwijs. Deelname aan de dag is voor zowel scholen als bedrijven gratis!

Scholen krijgen op 16 juni in het Klokgebouw een ruim twee uur durend programma aangeboden. Ze maken in vier werelden kennis met techniek en het bedrijfsleven en kunnen meedoen aan een Quiz. KempenTech neemt de leskisten magnetisme, mogelijk gemaakt door MUPA en bouwen en constructies van Bruns mee én een nieuwe leskist. Deze is mogelijk gemaakt door HAPERT Aanhangwagens en leert kinderen meer over assembleren en robotica. Medewerkers van Bruns en HAPERT Aanhangwagens komen op 16 juni ook helpen in het Klokgebouw.

Workshops voor en door bedrijven

Na een oproep onder het Kempische bedrijfsleven hebben ook Vencomatic, De Maackers en Bibliotheek de Kempen zich gemeld om mee te doen. Vencomatic volgde een gratis MissionTech-webinair, waarmee ze samen met specialisten van JetNet-TechNet een nieuwe workshop hebben bedacht. Kinderen gaan op 16 juni in hun stand aan de slag met transportsystemen en sensoren. De Maackers laat jeugd uiteraard kennismaken met hout en de bibliotheek neemt onder andere een lasersnijder en greenscreens mee.

Vanuit KempenTech hebben we in het projectteam MissionTech aangestuurd op de inzet van JetNet-TechNet voor het begeleiden van bedrijven die aan de slag willen met techniekpromotie. Afgelopen jaar hebben we hier al goede ervaringen mee opgedaan tijdens workshops in de Kempen voor bedrijven.

Programma MissionTech

Leerlingen van 14 Kempische scholen als de Leilinde, Het Facet, de Disselboom (100 leerlingen begeleid door 25 ouders!), Het Palet (121 leerlingen) en de Toermalijn (149 leerlingen) krijgen in het Klokgebouw workshops vanuit de Kempen, maar kunnen ook meedoen aan workshops van Fontys-studenten, Sint Lucas, Rabobank, Tech Playgrounds, Summa, DAF Trucks en Vanderlande. Ook is er een grote interactieve knikkerbaan van een bekende knikkerbaan-maker. Ze gaan solderen, aan de slag met VR of AR, zien hoe techniek ook een rol speelt in gezondheid en ASML heeft een workshop rond Van Gogh.

Mission Tech

In school-variant KempenTech

De afgelopen edities werden geplaagd door de COVID-pandemie. In 2021 is daarom vanuit MissionTech een leskist ontwikkeld door Mad Science, waarmee onder andere honderden kinderen uit de Kempen een kettingreactie maakten op school. Dit was een groot succes. Omdat we merken dat ook nu scholen soms liever in de eigen klas aan de slag gaan met techniek, is er opnieuw een ‘in school’-variant beschikbaar vanuit MissionTech. Scholen worden hierover benaderd en krijgen dan kosteloos een aanvulling op het lespakket mét professor die uitleg geeft in de klas. Zo willen we een duurzaam aanbod creëren.

Deelname MissionTech 2023

Inmiddels hebben we al een flink lijstje met bedrijven dat volgend jaar mee wil doen aan MissionTech. Wil je dat ook? Neem contact op met Fleur Besters, programmamanager Onderwijs van het KOP. Ook zijn we bezig met de voorbereidingen voor een nieuwe Meet & Match in het nieuwe schooljaar en onderzoeken we hoe bedrijven uit de Kempen beter kunnen samenwerken met het voortgezet onderwijs. Ook hiervoor kan je contact opnemen met Fleur.