Brabantse start-ups vragen voor 54 miljoen euro aan coronaleningen aan

Bron: ED

In Brabant hebben 131 start-ups een aanvraag ingediend voor een tijdelijk overbruggingskrediet in verband met de coronacrisis. Bij de aanvragen gaat het om een gemiddeld bedrag van 412.000 euro. In totaal werd in Brabant voor 54 miljoen euro aan leningen aangevraagd, zo heeft de Brabantse Ontwikkelingsmaatschappij bekendgemaakt.

In heel Nederland hebben ruim duizend startende en innovatieve mkb-bedrijven zich gemeld voor een Corona-OverbruggingsLening (COL) of het Tijdelijk Overbruggingskrediet Programma innovatieve Start- en Scaleups (TOPSS). Deze bedrijven zijn samen goed voor de werkgelegenheid van bijna 12.000 voltijdsbanen. De bedrijven vragen in totaal meer dan 500 miljoen euro aan via een van beide regelingen.

Het kabinet heeft in eerste instantie 100 miljoen euro uitgetrokken voor de Corona-OverbruggingsLening (COL). Ruim 1.000 bedrijven vroegen in één week tijd 385 miljoen euro aan via deze regeling.

 

100 miljoen al op
De regionale ontwikkelingsmaatschappijen die deze regeling uitvoeren verwachten dat 50 tot 60 procent van de aanvragen zal worden toegekend. ,,Dankzij de cofinanciering die we vragen van aandeelhouders zal zo’n 35 tot 40 procent van het totaal gevraagde bedrag nodig zijn voor de aanvragen tot nu toe. Dat zou betekenen dat de 100 miljoen euro al op is op basis van de aanvragen in de eerste week”, zegt Rinke Zonneveld namens de ontwikkelingsmaatschappijen.

Invest-NL trekt voor het Tijdelijk Overbruggingskrediet Programma innovatieve Start- en Scaleups (TOPSS) 100 miljoen euro uit. Voor deze aanvragen wordt een ondergrens van 2 miljoen euro gehanteerd. In de eerste week kwamen bij Invest-NL 21 aanvragen terecht. De totale financieringsbehoefte van deze aanvragen bedraagt ruim 130 miljoen euro. Invest-NL moet deze aanvragen nog inhoudelijk beoordelen en zal bij een positieve beoordeling maximaal 50 procent van de financiering voor zijn rekening nemen.