HR Leerkring: Succesvol recruitment begint bij de basis!

De huidige arbeidsmarkt staat in vuur en vlam. Vacatures verschijnen in overvloed en het aanbod aan krachten is gering. Tegelijkertijd worden werkgevers overspoeld met vragen. Waar adverteren? Wel of niet met een extern bureau werken? Welke tools moeten ze gebruiken?

Willem Molle, eigenaar van ETown Recruitment Services was 12 september gastspreker bij de HR-leerkring en gaf antwoord op eerder genoemde vragen. Willem kwam bovendien met een duidelijke missie: “Leren! Ik wil leren van jullie, jullie van mij, en wij van elkaar”.

“Het succes van een goed recruitmentproces begint bij een degelijke basis. Ik vergelijk recruitment met het bouwen van een huis. Zonder een solide fundering zal het huis kraken en piepen. Zonder een sterke basis kunnen alle inspanningen tevergeefs zijn”, aldus Willem. Hij benadrukte het belang van het inbedden van werving in de organisatiestructuur. Het begint al bij de aanwezigheid van HR-managers bij het wekelijkse MT-overleg. Recruitment is niet slechts het probleem van één afdeling, maar van iedereen in de organisatie. Het is vergelijkbaar met een restaurant waarin problemen met de afwas iedereen aangaan, van de chef-kok tot aan de gasten.

Een ander belangrijk aspect dat Willem aanstipte, was het belang van budgettering voor recruitment. Het rekruteren van één medewerker kan al snel 6.000 euro kosten. Wil je groeien en heb je te maken met verloop en medewerkers die met pensioen gaan? Bij het invullen van 10 vacatures ga je al snel naar een budget van € 100.000. Het niet-budgetteren van dit proces leidt tot onverwachte kosten en maakt elke beslissing uiteindelijk duurder dan gepland. Dit is een onderschatting van het probleem.

Willem sloot zijn presentatie af met enkele waardevolle tips. Hij benadrukte het belang van eerlijkheid en het niet mooier maken dan het is. Het is daarnaast essentieel om vanuit het perspectief van de doelgroep te denken, dat begint al bij het opstellen van vacatureteksten. Als je bijvoorbeeld een vrachtwagenchauffeur zoekt, moet je benadrukken wat voor vrachtwagen hij of zij zal besturen, in plaats van te veel nadruk te leggen op randzaken.

De HR-leerkring, georganiseerd door het Kempisch Ondernemers Platform, biedt ondernemers en HR-professionals een vertrouwde omgeving om personele uitdagingen te bespreken, praktijkervaringen te delen, nieuwe inzichten op te doen en actuele onderwerpen te bespreken.

Willem, die met zijn gezin in Heeze woont en actief is in het lokale verenigingsleven, heeft meer dan twintig jaar ervaring in recruitment. Sinds 2010 is hij eigenaar van ETown Recruitment Services, een bedrijf dat MKB-bedrijven in de regio helpt om hun personeelswerving naar een hoger niveau te tillen.