Gemeenten
Thema's

“Eerst eens een caffè drinken, business komt later!”

We spreken met Jarno Timmermans (Eindhoven 1975), opgegroeid in De Kempen en tegenwoordig kind aan huis in Italië.

Wat heeft een Eerselnaar met Italië?
Ik ben opgegroeid in Eersel, maar woon al jaren in Nijmegen. Ik heb meermaals in Italië gewoond, er jaren mee gewerkt en ben al twintig jaar docent Italiaans. Nu deel ik mijn kennis, ervaring en netwerk met Nederlandse ondernemers.

Italië kennen we allemaal als vakantieland. Hoe is het voor ondernemers?
Het is er goed zakendoen. Maar er zijn grote verschillen.

Zoals?
Weinig Italianen spreken Engels. Je moet Italiaans spreken of iemand er voor in de arm nemen. De mentaliteit verschilt. Er is veel MKB, veel familiebedrijven. Die werken op basis van relaties. Hiërarchie en formaliteit spelen een rol. Nederlanders zijn vaak direct, willen snel verkopen. Maar Italianen worden niet graag voor het blok gezet. Eerst eens een caffè drinken, business komt later. Als een diner volgt, gaat het de goede kant op. Dat vraagt geduld.

Is dat de moeite wel waard?
Nederland-Italië is een prima combi. Italianen blinken uit in bijvoorbeeld design, mode, food en – ja! – recycling. Er is een grote maakindustrie. Maar voor innovatie moet je doorgaans in Noord-Europa zijn. Een overkoepelende aanpak en strategie ontbreken vaak. Maar vergis je niet: in 2018 importeerde Italië ruim 20 miljard uit Nederland en exporteerde voor bijna 11 miljard naar ons. In november vindt Ecomondo plaats in Rimini, een van ‘s wereld grootste vakbeurzen voor duurzame energie, recycling, afvalwerking en e-mobility. Daar liggen kansen voor Nederlandse bedrijven.

En de politieke chaos en wilde krantenkoppen?
Nederland is ook meer dan wat je in de media ziet. Italië drijft toch echt op miljoenen hardwerkende, betrouwbare Italianen.

Hoe kijken Italianen naar Nederlanders?
Positief! Ze zien ons als direct maar innovatief en open. Een gidsland. Niet voor niets ziet Alta Gamma [samenwerkingsverband van Italiaanse topbedrijven] Nederland als hub voor Italiaanse luxe producten.

Hoe help jij ondernemers?
Je kunt terecht bij instanties als KvK, RVO, de ambassade in Rome. Maar praktische ondersteuning is vaak gewenst, merk ik. Ik denk mee op strategisch niveau, zet mijn netwerk in, ondersteun als tolk, vertaler, tussenpersoon. Ik zoek mee naar een ingang en begeleid beurs- en werkbezoeken. Ik geef ook taaltrainingen. Een beetje Italiaans spreken, maakt het een stuk makkelijker. En is leuk!

In welke branches?
Afwisselend. Van designers tot profvoetballers, en van kwekers tot maritiem specialisten. Een interessante afwisseling!

En de band met De Kempen?

Die is er nog altijd! Mijn ouders wonen in Eersel, net als mijn tweelingbroer. Het is hier goed toeven en de streek waar je opgroeit, blijft toch altijd deel van je uitmaken. Zo denken Italianen trouwens ook!

bureau-italia.nl