Kennissessie Cybersecurity is eye-opener

Vanmorgen zijn ondernemers wegwijs gemaakt in de wereld van Cybersecurity tijdens een kennissessie van het Kempisch Ondernemers Platform.
Michael Waterman van ACA IT-Solutions BV gaf door middel van een presentatie inzicht in de werkwijze van cybercriminelen. Want…hoe gaan ze meestal te werk? De aanvalsmethodieken van hackers zijn geëvolueerd. Hackers zijn niet meer de jongeren op de zolderkamertjes, maar zijn vaak grote criminele organisaties. Hackers automatiseren en gebruiken sleepnet-methodes. Enterprise heeft zich bewapend, MKB is hierdoor interessant. T.o.v. 2019 zijn er nu 232% meer geregistreerde Cyberaanvallen, 2 op de 5 organisaties zijn inmiddels slachtoffer. Ransomware is de grootste Cyberbedreiging. Dit zet de aanwezigen tot nadenken. Michael prikkelt de aanwezigen door te vragen bij wie Cybersecurity periodiek op de agenda van de directie staat? Wie heeft er een calamiteitenplan, wie een cyberverzekering? Wie test de back-ups niet en heeft geen Multi-Factor Authenticatie? Wie heeft er weinig tot geen zicht op kwetsbaarheden? Het werd wat onrustig in de zaal…

In het tweede gedeelte van de sessie neemt Lisette Oosterbosch van Cyber Weerbaarheidscentrum Brainport (CWB) het stokje over van Michael. Zij vertelt de aanwezigen over de nieuwe richtlijn NIS2 (Network and Information Security). Deze nieuwe richtlijn raakt ondernemingen en directe toeleveranciers. De komst van de NIS2 richtlijn moet bijdragen aan meer Europese harmonisatie en een hoger niveau van Cybersecurity bij bedrijven en organisaties. De aanwezigen hebben uitgebreide informatie ontvangen om een begin te maken met Cybersecurity.
Lisette informeert de aanwezigen over een CBW-pilotproject MKB-cyberassistentie. Een pilot speciaal voor bedrijven met minder dan 50 fte om ze op weg te helpen om zaken rondom Cybersecurity goed te organiseren.

Het urgentiebesef bij de aanwezigen is vergroot. Een van de aanwezigen zei: ’Dit was een echte eye-opener. Ik wist dat we iets met Cybersecurity moesten gaan doen, maar nu wil ik héél snel naar de zaak om dingen te gaan regelen.’

Beste ondernemer: Het gaat er niet om wie je bent, of wat je hebt…..maar hoe eenvoudig je geraakt kunt worden. Tref maatregelen!