Van kansarm naar het maken bij DeMaackers in Bladel

De Brabantse Kempen is rijk aan ondernemers, kundige mensen en mooie samenwerkingsverbanden. In dit artikel maken we kennis met Twan Krekels en Sill Paridaans van de sociale timmerwerkplaats ‘DeMaackers’. Zowel Krekels als Paridaans hebben een passie voor het timmervak, maar zeker ook een passie voor hun ‘maackers’: mensen die moeite hebben om aan te haken bij de huidige arbeidsmarkt, zoals mensen uit de bijstand, waaronder statushouders. Maar ook de doeners van het middelbaar praktijkonderwijs. DeMaackers: is een bont gezelschap ieder met een eigen verleden en een eigen toekomst, maar ze hebben één ding gemeen, ze willen timmerman worden! Iets doen wat er toe doet, wat bijdraagt en waar ze voldoening uit halen.

Aan de door de DeMaackers zelfgemaakte tafel, net als bijna alles wat er in het kantoor en in het pand te vinden is, zitten Krekels en Paridaans met een sprankel in de ogen. Waar die vandaan komt wordt tijdens het gesprek wel duidelijk. Op de vraag hoe de twee op het concept van ‘DeMaackers’ zijn gekomen steekt Krekels van wal: “Een paar jaar geleden zat ik niet goed in mijn vel. Ik werkte in de maakindustrie maakte hele lange dagen, had veel stress en was amper thuis. Met een kleine op komst voelde het niet goed om te blijven doen wat ik altijd al deed. Ik wilde mooie dingen maken, maar ook iets doen wat goed was voor de wereld.” Paridaans, al jaren een goede vriend, struggelde met hetzelfde. Paridaans: “Het gejaagde van de bouwwereld, het geen tijd hebben voor een (jonge) collega of stagiair om ze op weg te helpen. Het ging me steeds meer tegen staan.” Krekels knikt en vult aan: “Het stikt van het werk in de bouw, maar daarbij is de uitstroom van vakmensen hoger dan de instroom van jonge mensen. En wordt te weinig tijd gemaakt om jonge mensen te interesseren voor ons vak, laat staan om ze in het werk op te leiden.” Paridaans: “En dat is dus precies wat wij proberen te doen!” Krekels: “En dan niet met de jongens die het makkelijk hebben? Nee, met de jongens die meer moeite hebben om in een werkomgeving hun plek te vinden. Met dit concept voor ogen stapten we het sociale domein in. Als ondernemer, niet als een aanbieder van dagbesteding.”

DeMaackers: Ze hebben één ding gemeen, ze willen timmerman worden! Iets doen wat er toe doet, wat bijdraagt en waar ze voldoening uit halen.

Sinds anderhalf jaar hebben Krekels en Paridaans nu ‘jongens’ onder hun hoede. “We hebben de meest mooie transformaties mogen begeleiden. Van tegendraadse ongeïntresseerde probleemjongere naar een enthousiaste goed samenwerkende maacker. Er stond hier laatst een moeder in de werkplaats om ons te bedanken. Met tranen in de ogen vertelde ze dat haar zoon iedere avond vol enthousiaste verhalen thuiskwam en dat was een enorm contrast met de apathische, verdrietige en afwezige jongen die voorheen uit school kwam. Ze was ons zo dankbaar. En daar doen we het voor!

Natuurlijk zijn niet alle trajecten succesverhalen. We werken nauw samen met KempenPlus. In eerste instantie zijn zij een ‘leverancier’ van potentiële maackers maar daarnaast helpen ze ons ook om onze trajecten te optimaliseren. Met als vanzelfsprekend doel het percentage duurzame uitstroom te verhogen. Samenwerken is de sleutel tot succes,” aldus Krekels. “We hebben onlangs een prachtige samenwerkingsovereenkomst gesloten met BMV (Bouwers Met Visie). Een ‘maackers-team’ wordt een vast onderdeel van hun bouwteam. Zo krijgen onze maackers onder begeleiding van één van onze praktijk-coaches een plek in de praktijk waar ze het vak kunnen leren. Met wellicht een hele mooie uitstroommogelijkheid om bij goed functioneren aan de slag te kunnen bij BMV. We zijn ontzettend blij met deze samenwerking.”

Daarnaast werken DeMaackers ook samen met de Kempische gemeentes. “Zo hebben we onlangs het gemeentehuis van de gemeente Eersel in samenwerking met AMB een nieuw interieur mogen geven. Voor gemeentes snijdt het mes op deze manier echt aan twee kanten. Zij zitten omhoog met een groep mensen in de bijstand die ze maar moeilijk aan het werk krijgen. Die zijn nu onder de pannen en ze krijgen er nog een mooi interieur voor terug ook.

Natuurlijk zijn wij altijd op zoek naar Kempische ondernemers die enthousiast zijn over ons concept en over onze maackers. Geïnteresseerden kunnen zich altijd bij ons melden. Onder het genot van een kopje koffie bespreken we samen wat we voor elkaar kunnen betekenen. Maar ook particuliere opdrachtgevers kunnen bij ons aankloppen! Aanbouwen, dakkapellen en interieurbouw, wij kunnen het allemaal.”

Bron: https://brabantsekempen.eu/portfolio-items/demaackers/