Een betere HR-cyclus: “Dit initiatief van KOP gaat onze gesprekken verbeteren.”

“Ik wil straks als ik werk ook blijven ontwikkelen, dat maakt mijn stageproject ook voor mezelf relevant. Want wie weet begin ik na mijn studie wel bij HAPERT Aanhangwagens.” Ellis van Noort loopt stage bij HAPERT Aanhangwagens, ze gaat het bedrijf helpen om de gesprekscyclus met medewerkers meer structuur te geven, middels het ‘Learned’ platform.

De stageopdracht van Ellis komt voort uit een samenwerkingsverband van het Kempisch Ondernemers Platform (KOP) en Summa College. Deze samenwerking komt voort uit het SLIM-initiatief van de overheid, bedoeld om de leercultuur in bedrijven te stimuleren. Maurice Voets van HAPERT Aanhangwagens ziet veel potentie: “Met dit platform kunnen we onze medewerkers gestructureerd helpen zichzelf te ontwikkelen, Ellis gaat ons hiermee helpen.”

Hoe is dit initiatief tot stand gekomen?

Mirjam Broeders van het KOP legt uit: “Er zijn veel bedrijven met een tekort aan personeel, er is bij directie inzicht nodig om ook beleid te maken voor medewerkers, niet alleen voor omzetgroei. Daar ondersteunen we in, o.a. met deze SLIM-subsidie. We hebben platforms vergeleken en uiteindelijk hebben Wouters Groep en HAPERT Aanhangwagens gekozen voor het platform ‘Learned’.  De implementatie is gestart en we leren van deze implementatie, zodat we dit traject ook aan andere leden van het KOP aanbieden.”

Maurice vult aan: “Een jaar terug heeft het KOP gepolst naar interesse in dit project bij HAPERT Aanhangwagens, we wilden graag meewerken. Op dat moment was nog niet concreet hoe het vorm zou krijgen, inmiddels weten we dus dat we met het platform ‘Learned’ gaan werken. We willen ons op de arbeidsmarkt onderscheiden met deze focus op de ontwikkeling van medewerkers. Zeker jongeren kijken niet alleen naar het salaris, ze willen ook groeien.”

Wat houdt Learned in?

Joost Kuijf van Learned legt uit: “Learned helpt bedrijven met het inspireren, boeien en binden van hun medewerkers door hun traditionele gesprekscyclus te veranderen in een continue ontwikkelcyclus. Uit onderzoek van bureau Gallup blijkt dat persoonlijke ontwikkeling voor nieuwere generaties steeds belangrijker wordt. Ik ben zelf ook onderdeel van de nieuwe generaties, ik herken die behoefte wel.”

“In het Learned-platform staat voor meer dan 4500 functies vormgegeven welke competenties en skills er benodigd zijn. Aan de hand van deze skills/competenties doet een medewerker een nulmeting. Dit wordt afgezet tegen een verwacht niveau, ook op basis van waar de medewerker van nature al goed in is. Dit wordt de basis voor het gesprek, waarin de focus vooral op het versterken van sterktes ligt. Gedurende het jaar heb je dan nog korte ontwikkelgesprekken.”

Werkt dit platform wel voor grotere bedrijven?

Maurice legt uit: “Het platform is modulair, dus je kunt zelf kiezen welke modules je inzet. Er werken bij HAPERT Aanhangwagens ongeveer 100 mensen, variërend van schoolverlaters tot bijna gepensioneerden, heel verschillend dus. In de traditionele gesprekscyclus doorloopt iedereen hetzelfde traject, maar de gesprekken met oudere medewerkers hebben natuurlijk een ander karakter dan met jongere. Dat kunnen we nu meenemen.”

Mirjam vult aan: “Een belangrijk onderdeel van de implementatie is de training, je leert dan bijvoorbeeld hoe je de gesprekken voert. Summa College gaat trainingen en workshops ontwikkelen op het gebied van communicatie, leidinggeven en leiderschap. Vanuit de SLIM-subsidie hebben we de middelen om dit te doen.”

Wie krijgen er allemaal een training?

“Een groot deel van de implementatie-training is gericht op het HR-team en de leidinggevenden, vervolgens ook voor andere medewerkers: waarom gaan we dit doen en hoe ziet het eruit? We laten ook ‘best practices’ zien. De training is digitaal en wordt onderdeel van het onboardingstraject.”

Maurice sluit af: “Dit concept gaat ons helpen in de gesprekken met medewerkers, maar we willen natuurlijk aan de buitenwereld laten zien dat we hiermee bezig zijn. We willen aan nieuwe medewerkers bewijzen dat we in ze investeren, en ze helpen te ontwikkelen. Dat is voor alle functies een belangrijke insteek, wie wil er nu stil staan?”

Op dinsdag 29 november 2022 organiseert het Kempisch Ondernemers Platform een kennissessie over het belang van een HR ontwikkelcyclus met Josje Geldens van Lampenlicht en Joost Kuijf van softwareplatform Learned. Wil je hierbij aanwezig zijn? Meld je dan aan vóór 25 november via deze link of kijk op Kennissessie HR cyclus voor meer informatie.