Workshops KempenTech krijgen ondanks corona-crisis vorm

Samen met het onderwijs en bedrijfsleven de grootste werkplaats van Brainport vormen en hiermee jeugd enthousiast maken voor een toekomst in de Kempische maaksector. Dat is het doel van het vernieuwde KempenTech. De corona-crisis heeft echter ook effect op het onderwijs en de geplande evenementen. Het KOP werkt achter de schermen zo veel mogelijk door aan het samenbrengen van onderwijs, jeugd en bedrijfsleven.

Doel van de nieuwe aanpak voor KempenTech is immers om techniekeducatie meer duurzaam aan te pakken, het hele jaar door. Die strategie bewijst nu al haar kracht. Want de Dutch Technology Week (DTW) in Eindhoven is afgelast, waar het KOP partner in is, en ook gaat door de RIVM-maatregelen MissionTech niet door. Vanuit de Kempen zouden we daar met maar liefst 900 basisschoolleerlingen naar toe gaan, een recordaantal!

 

Doorwerken vanuit huis
De geplande Meet & Match kick-off voor KempenTech is tot twee keer toe afgelast door de uitbraak van het Covid-19- virus. Ruim zeventig vertegenwoordigers vanuit het onderwijs en bedrijfsleven wilden al meedoen. Gelukkig kunnen we vanuit huis via de digitale snelwegen verder werken aan de techniek-workshops voor alle Kempische basisscholen en het voortgezet onderwijs.

Door slim samen te werken, gaan we duurzame materialen kopen voor de workshops, zoals Lego Robotica, een escaperoom-project met arduino’s en herbruikbare bouwmaterialen. Deze worden straks in leskisten met thema’s rond de Kempische maakindustrie verwerkt. Scholen kunnen na de grote vakantie al gebruik maken van de eerste workshop-kisten.

 

Bedrijven kunnen meehelpen op afstand
Via Skype en mail leggen we ook nu vanuit het KOP contact met bedrijven en de scholen. Wie tijd en energie heeft, is uitgenodigd om vanaf afstand te helpen om de eerste workshops vorm te geven. Misschien is er binnen je bedrijf nu ruimte om een workshop uit te werken, materialen te maken of te overleggen over de mogelijkheden om jouw vorm van techniek zichtbaar te maken voor jeugd. Laat het ons weten! Neem hiervoor contact op met Fleur Besters of Lonneke Evers van het KOP.

Vanuit KempenKind helpt Lenny van den Oetelaar, stafmedewerker ICT, mee. Andere onderwijsinstellingen zijn van harte welkom om contact op nemen om ook mee te denken.

 

Nieuwe techniekcoaches
Het onderwijs in de Kempen kan al tien jaar rekenen op een trouwe groep vrijwillige techniekcoaches. We willen deze groep graag uitbreiden met nieuwe vrijwilligers. Aanmelden kan via info@hetkop.nl. Het is ook mogelijk een afspraak in te plannen voor een telefonische uitleg, of een gesprek via Skype om meer informatie te bieden. De techniekcoaches gaan vanaf het aankomende nieuwe schooljaar ook met de nieuwe leskisten aan de slag. De behoefte aan nieuwe materialen en lespakketten is een van de uitkomsten van een enquête die het KOP afgelopen weken onder de ongeveer dertig huidige coaches heeft gehouden.