Tijdelijke Ondersteuning Noodzakelijke Kosten (TONK)

Heeft u door COVID 19 veel minder inkomen gekregen en hebt u problemen met het betalen van uw huur, hypotheek en andere vaste lasten? Dan kunt u misschien een beroep doen op de Tijdelijke Ondersteuning Noodzakelijke Kosten- ook wel TONK genoemd.

Voor wie?
U komt in aanmerking voor TONK als u voldoet aan deze voorwaarden:

– U hebt op dit moment door de coronamaatregelen veel minder inkomen dan voor de coronacrisis. De TONK-regeling is dus niet alleen bedoeld voor ondernemers, maar ook voor bijvoorbeeld flexwerkers, medewerkers met een 0-urencontract of mensen in loondienst die minder uren kunnen werken of ontslagen zijn.
– U bent eigenaar of hoofdhuurder van uw woning.
– U heeft geen recht op een andere regeling (zoals een toeslag vanuit het UWV of een WW-uitkering) of u heeft met deze regelingen nog te weinig inkomen om  de woonkosten te betalen.
– U ontvangt geen woonkostentoeslag of huurtoeslag.
– U heeft onvoldoende vermogen om de noodzakelijke kosten te betalen. Het gaat om beschikbare geldmiddelen. Bijvoorbeeld contant geld, geld op de (spaar)rekening van uzelf en uw eventuele partner en de waarde van beleggingen. We kijken alleen naar de middelen waar u direct bij kunt, niet naar bijvoorbeeld de overwaarde in een koopwoning of de waarde van een auto of caravan, of geld dat vast zit in een pensioenregeling.

 

Bent u ondernemer en heeft u een Tozo-uitkering? Dan kan de TONK hierop een aanvulling zijn.

 

Hoogte van de TONK en looptijd
De TONK loopt met terugwerkende kracht in de periode 1 januari – 30 juni 2021. De hoogte van de TONK-uitkering is afhankelijk van de verhouding tussen uw noodzakelijke woonlasten en uw huidige inkomen. Afhankelijk van uw situatie kunt u eenmalig €1500,- of €3000,-
ontvangen.

 

Uitvoering
De gemeenten zijn verantwoordelijk voor de uitvoering van de TONK. De TONK wordt voor de Kempengemeenten Bergeijk, Bladel, Eersel, Oirschot en Reusel-De Mierden, uitgevoerd door de afdeling Maatschappelijke Dienstverlening te Bladel.

 

Denkt u voor de TONK in aanmerking te komen? U kan vanaf 1 april een aanvraag indienen bij de afdeling Maatschappelijke Dienstverlening.

Wilt u direct een aanvraag indienen dan kan dit online via deze link. Heeft u vragen over de TONK dan kunt u contact opnemen met afdeling Maatschappelijke Dienstverlening: 0497-745544