Studenten presenteren bevindingen energieproblematiek Waterlaat

Dinsdag 28 juni hebben studenten Maarten Bogers en Bram van de Pas hun bevindingen gepresenteerd over de energieproblematiek op bedrijventerrein Waterlaat in Bergeijk. Op de bijeenkomst bij metaalbedrijf GFM waren zo’n 20 ondernemers aanwezig die samen het grootste deel van de elektriciteitsbehoefte op Waterlaat afdekken.

Na de presentatie van Maarten en Bram waarin de verbruiksdata centraal stonden nam Sander Drissen, innovatiemanager bij Scholt Energy, het woord en presenteerde een aantal oplossingen. Oplossingen waar samenwerking essentieel is om de uitdagingen omtrent de energietransitie het hoofd te bieden. Een goede discussie met – eveneens aanwezig – netbeheerder Enexis volgde over de belemmeringen en de richting die we samen op zouden kunnen gaan. Voor zowel ondernemers als Gemeente Bergeijk is de beperking van meer terug-levering van zonne-energie een grote zorg. Zo groot zelfs dat als er niets veranderd het een blokkade vormt voor groei van bedrijven in Bergeijk. Wethouder Stef Luijten van de Gemeente Bergeijk onderschrijft dit en geeft aan dat het uitblijven van ruimte op het elektriciteitsnet directe gevolgen zal hebben voor de verdere ontwikkeling van bedrijven op Waterlaat. Uiteindelijk zal het ook effect hebben voor de hele Brainportregio gezien essentiële toelevering die plaatsvindt vanuit dit bedrijventerrein.

De situatie zal de komende jaren verder verslechteren door de toename van elektrische voertuigen en de transitie van gasverwarming naar warmtepompen. Daarnaast zullen ondernemers er ook niet aan ontkomen om te onderzoeken hoe er energie bespaard kan worden middels bijvoorbeeld LED-verlichting of het slimmer inrichten van hun productieprocessen.

Er is afgesproken een werkgroep te vormen met ondernemers, Scholt Energy en het Kempisch Ondernemers Platform (KOP) om de mogelijkheden en randvoorwaarden uit te werken van het gezamenlijk benutten van ruimte tussen elkaars verbruikspieken in een virtueel energynet, eventueel uitgebreid met een grote accu.

Ondernemers die deel willen nemen aan het project kunnen contact opnemen met het Jan Rietdijk van het KOP via een e-mail aan jan@hetkop.nl