Op het bedrijventerrein de Waterlaat in Bergeijk zijn we een stap dichter bij het oplossen van netcongestie door het delen van stroom. Bedrijven die groei voor ogen hebben kunnen nu hun ambities waarmaken dankzij een slim systeem van energie- en capaciteitsdeling. Het is een vooruitstrevend initiatief van het Kempisch Ondernemers Platform samen met lokale ondernemers en Gemeente Bergeijk. Een project dat bovendien groei mogelijk maakt terwijl we onze ecologische voetafdruk verkleinen. Dank aan alle betrokkenen waaronder de Metropoolregio Eindhoven voor de steun! #samenmakenwedekempen Bergeijkse Ondernemers Club
Stroom lenen van de buurman maakt groei op Waterlaat mogelijk
Bron: ED
BERGEIJK – Op bedrijventerrein De Waterlaat in Bergeijk werken bedrijven volop samen om efficiënter met energie om te gaan. En dat is nodig, want doen ze dat niet, dan kunnen nieuwe bedrijven zich hier niet vestigen vanwege beperkte stroomaansluitingen. Ook houdt het de groei van bestaande bedrijven tegen.
Het project Waterlaat Energiehub is een initiatief van het Kempisch Ondernemers Platform (KOP), ondernemers op bedrijventerrein de Waterlaat in Bergeijk en de gemeente Bergeijk. Wethouder Stef Luijten: ,,Al sinds 2022 is er geen grootverbruik meer mogelijk op De Waterlaat. Toen waarschuwden we al voor congestie, als er meer stroom nodig is dan het elektriciteitsnet aankan. Om toch te kunnen groeien probeerden we al bedrijven te mobiliseren om samen te werken. Dat zijn bedrijven niet gewend.”
Dankzij technologische oplossingen wordt duidelijk gemaakt waar stroomverbruik verminderd kan worden. ,,Die software is belangrijk om te weten hoeveel en op welke momenten een bedrijf stroom verbruikt. Misschien staat er ergens een machine aan tijdens een piekmoment, terwijl dat helemaal niet nodig is. Elk bedrijf heeft op andere momenten piekmomenten. Gebruikt een bedrijf zelf minder stroom op een moment en de buurman heeft dan juist meer nodig, dan kan de buurman dat afnemen. Zo zijn er minder piekmomenten.”
Subsidie van MRE
Daarnaast kunnen bedrijven samen investeren in een batterij waar opgewekte stroom van bijvoorbeeld zonnepanelen kan worden opgeslagen. Door op piekmomenten stroom uit de batterij te halen wordt het stroomnet minder belast.
Sturen en meten is belangrijk in dit project. Alles moet vastgelegd worden in statuten. Wat iemand kan afnemen, van wie, wie levert veel stroom, wie neemt veel af, hoe wordt dat betaald, kan er een ander bedrijf bij komen. Om dit te onderzoeken en verder te ontwikkelen heeft het project Waterlaat Energiehub 50.000 euro van de Metropool Regio Eindhoven (MRE) gekregen.