Personeelstekorten en faillissementen: Waar is werk tijdens de coronacrisis?

Bron: WijBrabant

Het zijn zware tijden voor bedrijven, mensen komen vrijwel niet meer buiten, waardoor de economie stilstaat.

Dit heeft vergaande gevolgen voor het bedrijfsleven. Veel mensen verliezen hun baan en verscheidene organisaties vallen om. Maar er zijn ook branches waar wél nog een sterke vraag naar personeel is.

‘In Nederland kunnen vooral producerende bedrijven, verkopers van elektronica en kledingbedrijven door het coronavirus in de problemen komen’, zo voorspelde kredietverzekeraar Atradius op 5 maart. ‘Zij zijn vaak afhankelijk van de toevoer uit China, maar die is door fabriekssluitingen en reisverboden verstoord. Het aantal faillissementen kan daardoor verder stijgen dit jaar, met zo’n 3 procent’.

Dat het niet goed gaat met de Nederlandse bedrijven, is te zien aan de cijfers van het CBS. In totaal zijn er in de periode van 30 maart tot en met 3 april 69 bedrijven en instellingen failliet verklaard. Dit zijn 25 bedrijven en instellingen meer dan de week ervoor.

 

Harde klappen
Met name de horeca heeft het zwaar. Van alle bedrijfstakken hadden zij het grootste aantal faillissementen. Waar er in de eerste 13 weken van 2020 gemiddeld 3,5 horecabedrijven failliet werden verklaard, waren dit er in week 14 al 15. Dat is veruit het hoogste aantal faillissementen per week in deze branche tot nu toe in 2020, zo meldt het CBS.

Ook voor uitzendkrachten zijn het zware tijden. Bijna de helft heeft door de coronacrisis geen of vrijwel geen werk meer. Nu de coronamaatregelen tot 28 april zijn verlengd, zullen de aantallen werklozen ook oplopen.

 

Personeelstekorten
Maar er zijn ook branches die kampen met personeelstekorten, blijkt uit de inventarisatie van acute personeelstekorten en -overschotten van het UWV. Dat er in de zieken- en verpleeghuizen een tekort heerst, is inmiddels bekend. Met de actie Laat je zorghart opnieuw spreken wordt er hard gezocht naar extra handen voor de Limburgse zorgsector. Maar ook andere sectoren hebben behoefte aan extra personeel.

Bedrijven in de fruit- en groenteteelt zijn hard op zoek naar mensen die kunnen helpen met de oogst, nu arbeidsmigranten uit Oost-Europa vanwege de coronacrisis terug zijn gegaan naar hun thuisland. Ook mensen zonder werkervaring worden bij sommige bedrijven toegelaten. Alleen de sierteelt is tot stilstand gekomen.

Ook in de detailhandel zijn extra handen nodig. In supermarkten was het de afgelopen weken extreem druk met bevoorraden, en ook bouwmarkten hebben bezettingsproblemen. Alleen in de non-foodsectoren is het rustig.

In de sectoren ICT, transport en logistiek is het personeelstekort ook voelbaar. Supportdesks gaan gewoon door en hebben het zelfs extra druk door alle mensen die thuiszitten. Ook is er extra vraag naar ondersteuning bij het streamen van live-video’s en softwareontwikkelingen. Daarnaast is er meer werk vanwege de bevoorrading van supermarkten, en ook pakketbezorgers en logistieke centra zoeken arbeidskrachten.

Ook in de bouw gaat een deel van het werk gewoon door, zoals verbouwingen en nieuwbouw. Momenteel ontstaan hier dan ook tekorten door het vertrek van arbeidsmigranten en (preventief) ziekteverzuim. Daarnaast proberen veel afvalverwerkingsbedrijven nieuw personeel te werven. Nu iedereen thuiszit is de hoeveelheid huisafval die Nederland produceert ook toegenomen. Er is daarom vraag naar extra personeel om vuil op te halen en/of te sorteren.