Oproep wethouders: ‘Laat huur niet de druppel zijn’!

Bron: De Kempenaer

 

Moreel appel: laat onder-nemers niet ten onder gaan

Wethouders Economie Brainport
De wethouders Economie Brainport hebben een brief geschreven aan de verhuurders, beleggers en pandeigenaren in de regio.

 

Beste verhuurders, beleggers en pandeigenaren,

Met man en macht wordt gewerkt aan het bestrijden van het coronavirus in Nederland en in onze Brainportregio. Op de eerste plaats in de ziekenhuizen natuurlijk. Daar zijn mensen met een ongelooflijk zware opgave bezig om patiënten op te vangen en beter te maken. Dat kunnen zij alleen als we onze gezamenlijke verantwoordelijkheid nemen om dit virus in te dammen. Daar geven we gelukkig massaal gehoor aan.

Onze bewegingsvrijheid die we zo gewend zijn, is daardoor bijna geheel op de pauzestand gezet. Dat heeft direct gevolgen voor veel ondernemers. Gelukkig zien we veel creatieve, andere manieren om toch diensten en producten aan te bieden.

Maar sommigen ondernemers kunnen dat maar in beperkte mate of niet, die zien hun inkomsten acuut tot nul dalen. Het Rijk heeft een stevig maatregelenpakket beschikbaar gesteld voor verschillende type ondernemers, van zzp’ers, mkb’ers tot grootbedrijf en oem’ers. (OEM staat voor een fabrikant die originele onderdelen of eindproducten maakt op het gebied van mechanische of elektronische producten voor uiteenlopende toepassingen, red.)

En ook komen gemeenten hun huurders tegemoet door bijvoorbeeld de huur op te schorten, generiek of op aanvraag. Veel ondernemers kunnen gelukkig van een van deze regelingen gebruik maken, voor hun personeel en zichzelf, zodat ook zij gewoon boodschappen kunnen doen.

Maar voor één kostenpost is landelijk nog niets geregeld. De gesprekken daarover tussen ondernemers en vastgoedeigenaren lopen nog te vaak spaak: de huur.

Dat ligt ook ingewikkeld, want het veld van verhuurders is zeer divers, die kun je niet allemaal over één kam scheren. Van het op lange termijn gerichte pensioenfonds tot de verhuurder die de huur nodig heeft om in zijn eigen levensonderhoud te kunnen voorzien, bijvoorbeeld als pensioen, die kan zelf natuurlijk ook geen kant op.

We doen daarom een moreel appel op alle investeerders, van private eigenaren en beleggers tot pensioenfondsen, die niet direct in de financiële problemen komen als ze de huur opschorten. Wij vragen jullie om maatwerk te leveren. Sta open voor het gesprek met de ondernemers voor wie de huur als een molensteen om hun nek hangt. Dagelijks komen hierover wanhopige telefoontjes van ondernemers binnen die niet meer weten hoe ze het moeten bolwerken. Het water staat echt aan hun lippen en ze kunnen geen kant op!

We laten deze ondernemers toch niet in de kou staan en ten onder gaan? Alles draait nu om samen deze coronacrisis te doorstaan. Laten we ondernemers gezamenlijk helpen om deze periode te overbruggen.

Het is fijn als ook zij licht blijven zien aan het einde van deze coronatunnel. Volgens ons is iedereen daarbij gebaat; de ondernemers, hun personeel, de samenleving en zeker ook de verhuurders zelf.

Wethouders Economie Brainportregio

Stijn Steenbakkers, Eindhoven;

Frank Rombouts, Reusel-De Mierden;

Marc Jeucken, Geldrop-Mierlo;

Jan Boersma, Son en Breugel;

Louis Swinkels, Someren

Léon Kox, Eersel;

Inge van Dijk, Gemert-Bakel;

Henk van Moorsel, Asten;

Theo Geldens, Valkenswaard;

Stan van der Heijden, Best;

Stef Luijten, Bergeijk;

Tonny Meulensteen, Laarbeek;

Piet Machielsen, Oirschot;

Joep Pernot, Nuenen;

Daan de Kort, Veldhoven;

Loek Kruip, Waalre;

Remco Bosma, Bladel (tevens namens het college);

Frans Kuppens, Cranendonck;

Serge van de Brug, Helmond;

Jan de Bruijn Heeze-Leende;

Marinus Biemans, Deurne.