Thema's

Nederland kan trots zijn op economische concurrentiepositie WEF

09-10-2019 – VNO-NCW en MKB-Nederland vinden dat Nederland trots mag zijn op de goede notering die het heeft op de vannacht gepubliceerde lijst van het World Economic Forum (WEF). Nederland is de meest concurrerende economie van Europa volgens het WEF en is vierde op de wereldwijde concurrentie-index.

Bron: vno-ncw

Dynamisch ondernemerschap
De positie als meest concurrerende economie van Europa is volgens VNO-NCW en MKB-Nederland het gevolg van dynamisch ondernemerschap, gecombineerd met een stabiel ondernemersklimaat en goede randvoorwaarden zoals infrastructuur en macro-economisch beleid. Daarbij wijzen zij op een mogelijk verband met het feit dat Nederlandse bedrijven de 3de minst hiërarchische bedrijven van de wereld zijn.

Innovatievermogen blijft achter
Tegelijk laat de WEF ranglijst ook zien waar de zwakke punten in de Nederlandse economie zitten, aldus VNO-NCW en MKB-Nederland. Zo blijft het innovatievermogen achter en moet meer geïnvesteerd worden in nieuwe technologie en de levenslange ontwikkeling van Nederlandse werknemers. De belangenorganisaties zien dat daar wel stappen worden gezet, bijvoorbeeld met het Toekomstfonds (een revolverend fonds dat investeert in hoogwaardige onderzoeksfaciliteiten) en het samenwerkingsverband rond kunstmatige intelligentie, NL AIC.

Geen jojobeleid
VNO-NCW en MKB-Nederland wijzen er op dat er wel aan gewerkt moet worden om aan de top te blijven. Andere landen zitten niet stil. Volgens de ondernemingsorganisaties moet de innovatiepositie verbeterd worden en dat vraagt publieke en private investeringen. Verder hebben de tekorten op de arbeidsmarkt blijvend aandacht nodig, met (nog) meer nadruk op techniek, zeggen zij. Tot slot maken de bedrijfslevenorganisaties zich zorgen om het stabiele vestigingsklimaat en waarschuwen de politiek voor jojobeleid dat bedrijven kan afschrikken om in Nederland te investeren.

Singapore op 1
Bovenaan de lijst van het WEF staat Singapore, gevolgd door de VS en Hong Kong. Nederland stijgt twee plaatsen van de zesde naar de vierde plaats op de lijst. Vietnam (67ste) heeft zich het afgelopen jaar het meest verbeterd. Het Global Competitive Report wordt gemaakt sedert 1979.