Na 115 jaar geen sigaren van Wintermans meer in Duizel

DUIZEL – Na maar liefst 115 jaar ambacht en traditie stapt de familie Wintermans uit de sigaren. Koninklijke Agio gaat van Duizelse handen over naar het Deense Scandinavian Tobacco Group.

Bron: ED

De Denen zijn bereid 210 miljoen euro te betalen voor de overname.  De ondernemingsraden en de mededingingsautoriteiten moeten nog goedkeuring verlenen voor de transactie maar het personeel is maandagmiddag geïnformeerd. Halverwege 2020 moet de overname afgerond zijn.

Duizel is het historisch hart van de sigarenfabrikantenfamilie. Nog altijd is hier het hoofdkantoor gevestigd. Royal Agio Cigars is in 1904 opgericht door Jacques Wintermans.  Achterkleinzonen Boris (CEO) en Jonas Wintermans kwamen in 2002 en 2009 in het bedrijf. Na vier generaties verkoopt de familie Wintermans alle aandelen. In dit stadium wil CEO Boris Wintermans niet persoonlijk reageren, maar zegt in een persverklaring  dat het ,,geen gemakkelijke beslissing was. We hebben een fantastisch bedrijf met zeer betrokken medewerkers en loyale zakelijke relaties waarvan sommige al meer dan 50 jaar met ons samenwerken. Maar de combinatie van beide bedrijven zal beter in staat zijn de financiële gevolgen van almaar toenemende wet- en regelgeving het hoofd te bieden.”  Voor de continuïteit van Agio was de beslissing op lange termijn onvermijdelijk volgens Wintermans. Ter gelegenheid van het 100-jarig bestaan in 2004 kreeg Agio Cigars het predicaat Koninklijk toegekend. Niet bekend is of dat na de overname verloren gaat.

Grootste ter wereld
Met een omzet van 133 miljoen euro in 2018 behoort Agio tot de vier grootste sigarenproducenten ter wereld. Wereldwijd telt het 3200 medewerkers. De fabrikant is bekend van de sigarenmerken Agio, Balmoral, Panter en Mehari’s. Het heeft eigen fabrieken in Nederland, België, Sri Lanka en de Dominicaanse Republiek en verkooporganisaties in de Benelux, Frankrijk, Duitsland, Italië en Amerika.

Het Deense Scandinavian Tobacco Group is producent van sigaren, pijp- en fijngesneden tabak. Tobacco Group voert meer dan 200 wereldmerken en heeft 7650 medewerkers, die vooral werkzaam zijn in eveneens Dominicaanse Republiek en Amerika, Honduras, Nicaragua, Indonesië, Nieuw-Zeeland, Australië en Canada. Door Royal Agio te verwerven, krijgt de Deense tabaksproducent toegang tot belangrijke Europese markten zoals Frankrijk, België, Nederland, Spanje en Italië.

De familie Wintermans is ook eigenaar van ATD Machinery in Hapert, dat wereldmarktleider is op het gebied van machines voor de sigarenindustrie. ATD valt buiten de overname. In 2013 stapte de familie in high tech toeleverancier NTS Group in Eindhoven. Jonas Wintermans is een van de oprichters van 3D-metaalprinterbedrijf Additive Industries.