Leerlingen Pius-X zoeken bedrijven voor keuzevak en profielmodules

Het Pius-X wil haar technische vmbo-leerlingen vaker lesmodules laten volgen in Kempische bedrijven. Daarmee ervaren ze eerder wat de maakbedrijven te bieden hebben, en hebben de bedrijven meer grip op het opleiden en werven van mogelijke toekomstige werknemers. Het Kempisch Ondernemers Platform helpt als partner het Pius-X met het vinden van geschikte bedrijven.

De vorm van het project staat volgens docent en projectleider Sterk Techniek Onderwijs (STO) Gert-Jan Bullens nog niet helemaal vast en kan afgestemd worden met geïnteresseerde bedrijven. Het doel is in ieder geval dat de school de leerling een opdracht uit het Programma Toetsing en Afsluiting (PTA) geeft, dat de leerling afrondt binnen het bedrijf. De jongeren komen een vast dagdeel – maximaal vier uur – per week naar het bedrijf, en volgen dan daar de lessen in plaats van de praktijkles op de school. De theorie volgen ze thuis via online modules of op school. “We houden zo ook rekening met de corona-richtlijnen. Het bedrijf krijgt ook een inlogcode, zodat ze de lesstof kunnen zien.”

Dennis Driessen van Driessen B.V. heeft zich al als geïnteresseerde gemeld. Hij heeft met een lopend project met het WereDi, waarbij leerlingen een BBQ komen maken in het bedrijf, al ervaren wat zo’n project kan inhouden. “Uiteindelijk is het doel natuurlijk om jongens en meisjes geïnteresseerd te maken voor ons vakgebied. We willen ervoor zorgen dat ze de dingen die ze op school leren, in real life ervaren en leren. Hier zijn toch meer mogelijkheden om een profielwerkstuk te maken dan op school. Het is ook leuk om de sfeer van ons bedrijf over te kunnen brengen.”

Voor bedrijven is de samenwerking met de school ook een manier om zowel het vakgebied als het bedrijf zelf voor het voetlicht te brengen bij jongeren. “Uiteindelijk hoop je dat leerlingen hier ook hun stage willen lopen. Of dat ze na hun vervolgopleiding aan het Summa bijvoorbeeld nog denken aan ons denken als leuk en goed bedrijf. Er blijft maar klein vijvertje over die kiest voor plaatwerk en dan zijn we toch al in beeld geweest!”

De leerdoelen voor de vmbo’ers zijn onder andere werken aan de beroepshouding, samenwerken, creativiteit en oplossingsgericht werken. Pius-X werkt momenteel de richtlijnen nogverder uit, met name op het gebied van verzekeringen. De leerlingen zijn 13-16 jaar oud en mogen dus nog niet alles (zelf) doen. Gert-Jan Bullens zoekt bedrijven binnen de profielen PIE en BWI: Produceren (Metaaltechniek), Installeren (Installatietechniek) en Energie (Elektro/Besturingstechniek) en Metselen, Timmeren en Schilderen/Sign.

Geïnteresseerde bedrijven kunnen voor meer informatie rechtstreeks contact opnemen met Gert-Jan Bullens via GJ.Bullens@piusx-college.nl.