innovatie + samenwerking = smart thinking Deel 2

Luxlight Westerhoven

‘Samenwerking in een nieuw daglicht’

Innovatie en IPC-subsidie voor élke ondernemer bereikbaar? Wél als het aan Luxlight ligt. Mede dankzij een IPC-project bracht het Westerhovens bedrijf zijn product naar een nóg hoger plan. In een enthousiast samenwerkingsverband van Kempische ondernemers bouwde Luxlight aan zijn veelbelovende innovatie. Illumy zag het levenslicht. Eigenaar en sociaal ondernemer Pieter Bax vertaalt het als ‘een mooie reis met collega ondernemers uit onze Kempen’. Een reis om je te ontwikkelen en te groeien, en vooral om van elkaar te willen leren.

Ja, er zijn wat prototypes gesneuveld en zeker, het heeft een aantal jaren geduurd voordat de eerste proto’s er waren. Tevreden blikt Pieter Bax terug op een succesvolle samenwerking met Bax Metaal, Van den Borne Kunststoffen, Ad Smits. Dat pártnership leidde tot dé daglichtinnovatie van nu: Illumy by Luxlight. Onlangs lanceerde het bedrijf met trots zijn nieuwste aanwinst op de Bouwbeurs. Elke ontwikkeling kost tijd. Vaak zijn het energievragende jaren, zonder dat er iets concreets ontwikkeld wordt. Hét verschil met andere IPC-projecten? “In de Kempen kénnen we elkaar. Je verliest dus geen tijd om elkaar eerst te leren vertrouwen. Díe vertrouwde basis is namelijk een onmisbare voorwaarde om een innovatie makkelijk en sneller van de grond te kunnen krijgen. Je moet eerst samen een taart bakken, voordat je ‘m op kunt eten hé?!”, benadrukt Pieter.

Succes door verbondenheid
Vorig jaar werd hij nog uitgeroepen tot Ondernemer van het Jaar. ‘Doe maar gewoon en dóe het gewoon’ is zijn lijfspreuk. Kortom, een man van woorden én van daden. Met een unieke kijk op ondernemen legt Pieter telkens de focus op vernieuwing. “Ontwikkelen doe je samen. Je moet op elkaar kunnen bouwen en in het verlengde daarvan elkaar kunnen vertrouwen. Dat gevoel van verbondenheid lééft in de Kempen en dat voel je mede dankzij Innovatie Platform de Kempen (IPK)”

Innovatie met eigen partners
“Het mooie aan het IPC-traject van het IPK is dat je jezelf aansluit áls collectief van bekenden in plaats van bíj een collectief van onbekenden. IPK biedt dus de mogelijkheid om met jouw eigen partners in te stappen. Het draagvlak voor innovatie komt daardoor uit de ondernemers zélf. Bax Metaal, Van den Borne Kunststoffen, Ad Smits en Luxlight hadden elkaar al gevonden. Samen zijn we, mede dankzij de IPC-subsidie, er vervolgens in geslaagd om Illumy te realiseren.

In een nieuw daglicht
Met een nieuw type lichtstraat, Illumy by Luxlight, speelt Pieter en zijn team slim in op de marktbehoefte. Hoe krijg je meer daglicht in woningen? Hoe bereiken we zo’n natuurlijk mogelijke lichtkleur? Hoe zetten we kunstlicht in als aanvulling op donkere momenten? En hoe ontwikkelen we een energiezuinig dakraam dat in de winter energie genereert en in de zomer warmte weert? Drievoudig geïsoleerd Crystall HR++ glas, ingebouwde ledverlichting, een extreem goede isolatiewaarde evenals een prima buitenzonwering bleken dé naadloze oplossing in één adembenemend ontwerp. Volledig profielloos. Daarmee is Illumy het grootste platdakraam dat op de markt verkrijgbaar is. Met een lichtoppervlak van 1,7 tot wel bijna 12 m2 draagt Illumy bij aan licht, lucht en leven. En dat is gezond.

Naadloze samenwerking
Pieter roemt de korte lijnen en de naadloze samenwerking met Innovatie Platform de Kempen. Ook de procesbegeleiding van het IPC-traject was naar wens. “Als ondernemer wil je jezelf focussen op je ambities en datgene wat je innovatief voor ogen hebt. Je wil je vooral niet voortdurend bezighouden met administratieve rompslomp. IPK ontzorgt, kent de ingangen, de protocollen en de procedures en stelt een projectleider beschikbaar. Dat borgt de voortgang van de beoogde innovatie. Bovendien is de IPC-regeling een toegankelijke stimulans met redelijk veel ruimte voor eigen inbreng.”

Gesubsidieerd innoveren
Om als bedrijf in aanmerking te komen voor een IPC-regeling (€25.000,-) dien je met minimaal twee regionale mkb-ondernemingen innoverend samen te werken in een meerjarig innovatietraject. Meer mag ook. Dit duo, of cluster bedrijven, dient in de startblokken klaar te staan. Want, zodra er een IPC mogelijkheid openvalt moet er snel geschakeld kunnen worden. Innovatie Platform de Kempen houdt die mogelijkheden scherp in het oog en verzorgt de communicatie, het ontwikkelplan, begeleidt de samenwerking en is de onmisbare link voor gesubsidieerd innoveren.

Deel mee in het IPC succes
ZZP-er of kleine ondernemer? Sneller van startup naar growup? Dan is IPC ook iets voor jou! “Het woord ‘innovatie’ wordt vaak als iets ‘groots’ gezien, terwijl het juíst geschikt is voor élke ondernemer. Het gaat er om dat je durft te vragen. Er ligt zoveel kennis in de Kempen die we met elkaar kunnen delen. Leer van elkaar. Verrijk jezelf door samenwerking. Niet voor niets bestaat de Kempische cultuur van oudsher uit samenwerken en onderlinge verbondenheid.”

Ontmoet, leer en inspireer
Ondernemen is kansen zien. Weten wat IPK en andere enthousiaste ondernemers voor jouw bedrijf kunnen betekenen? Benieuwd hoe je voor een IPC-subsidie in aanmerking komt? Informeer vrijblijvend of kom eens langs op een van de door het IPK georganiseerde Vrijdag Innovatie Bijeenkomsten. Sluit je aan.

Je bent van harte welkom!