HR in kleine bedrijven: “Dit initiatief van KOP geeft ons meer structuur”

“Als ik zelf ooit bij Wouters ga werken na mijn stage lijkt me deze aanpak heel waardevol, vooral voor de betrokkenheid. Dan weet je als baas wat er speelt bij de medewerkers.” Robin Maassen loopt stage bij Wouters Groep, ze gaat het bedrijf helpen om de gesprekscyclus met medewerkers meer structuur te geven, middels het ‘Learned’ platform.

De stageopdracht van Robin komt voort uit een samenwerkingsverband van het Kempisch Ondernemers Platform (KOP) en Summa College. Deze samenwerking is afgeleid uit het SLIM-initiatief van de overheid, bedoeld om de leercultuur in bedrijven te stimuleren. Stefan Wouters van Wouters Groep ziet veel waarde: “Je moet de traditie eruit halen dat iemand verplicht twee keer per jaar aan tafel moet. Er moet altijd energie in gestoken worden, maar nu wordt dat leuker: we gaan kijken hoe we iemand zich beter kunnen laten voelen.”

Hoe is dit initiatief tot stand gekomen?
Mirjam Broeders van het KOP legt uit: “Er zijn veel bedrijven met een tekort aan personeel, er is bij directie inzicht nodig om ook beleid te maken voor medewerkers, niet alleen voor omzetgroei. Daar ondersteunen we in, o.a. met deze SLIM-subsidie. We hebben platforms vergeleken en uiteindelijk hebben Wouters Groep en Hapert Aanhangwagens gekozen voor het platform ‘Learned’.  De implementatie is gestart en we leren van deze implementatie, zodat we dit traject ook aan andere leden van het KOP aanbieden.”

Stefan vult aan: “We gaan onszelf en het personeel hierin trainen, we gaan immers structureler gesprekken voeren. Zeker techneuten zetten snel de hakken in het zand als ze het gevoel krijgen dat er kritiek aankomt. Communicatie is dus een belangrijk sleutelwoord, met workshops van Learned gaan we dat trainen.”

Wat houdt Learned in?
Joost Kuijf van Learned legt uit: “Learned helpt bedrijven met het inspireren, boeien en binden van hun medewerkers door hun traditionele gesprekscyclus te veranderen in een continue ontwikkelcyclus. Uit onderzoek van bureau Gallup blijkt dat persoonlijke ontwikkeling voor nieuwere generaties steeds belangrijker wordt. Ik ben zelf ook onderdeel van de nieuwe generaties, ik herken die behoefte wel.”

“In het Learned-platform staat voor meer dan 4500 functies vormgegeven welke competenties en skills er benodigd zijn. Aan de hand van deze skills/competenties doet een medewerker een nulmeting. Dit wordt afgezet tegen een verwacht niveau, ook op basis van waar de medewerker van nature al goed in is. Dit wordt de basis voor het gesprek, waarin de focus vooral op het versterken van sterktes ligt. Gedurende het jaar heb je dan nog korte ontwikkelgesprekken.”

Werkt dit platform wel voor kleinere bedrijven?
Robin legt uit: “Ook als je geen HR-afdeling hebt, krijg je zo meer overzicht. Het gaat bij gesprekken ook veel meer over kwaliteit dan kwantiteit. Ik ga Wouters daarbij helpen, dit past precies in mijn HRM-opleiding. We gaan bijvoorbeeld ook functieprofielen vergelijken.”

Mirjam vult aan: “Een belangrijk onderdeel van de implementatie is de training, je leert dan bijvoorbeeld hoe je de gesprekken voert. Summa College gaat trainingen en workshops ontwikkelen op het gebied van communicatie, leidinggeven en leiderschap. Vanuit de SLIM-subsidie hebben we de middelen om dit te doen.”

Hoe helpt het KOP daarbij?
“We willen werkgevers ondersteunen daar waar ze zelf niet de expertise in huis hebben, meestal de kleinere bedrijven. We hebben dit initiatief laatst benoemd in onze nieuwsbrief, daar hebben al drie bedrijven op gereageerd, dat zegt genoeg. We mogen ook blij zijn dat we met Learned een overeenkomst hebben afgesloten waarbij we leden een mooie korting kunnen aanbieden.”

Stefan sluit af: “We borgen zo de vaardigheden die we in huis hebben en die mensen vaak ook niet op scholen leren. We communiceren onze nieuwe aanpak ook richting arbeidsmarkt, maar het werkt het beste als de medewerkers zelf ook enthousiast worden. Dan weet je zeker dat het geslaagd is.”