Honderd jaar zakken en zeilen bij Van den Borne in Reusel
REUSEL – Zakkenhandel & Zeilmakerij Van den Borne in Reusel viert het honderdjarig jubileum met een open dag.
Bron: ED
Directeur Koen van den Borne en zijn gepensioneerde vader Noud van den Borne in hun bedrijf in Reusel (Foto Meulenhof)
Uitgekiende handelsgeest was in 1918 het begin van de zakkenhandel van Nol van den Borne. De Reuselnaar werkte op ‘t Pakhuis van de Boerenbond, waar kunstmest en vismeel in zakken werd verkocht. Van den Borne – of ‘Nol Zak’, zoals zijn bijnaam al snel luidde – vroeg de boeren om de jute zakken te bewaren. Hij betaalde hen drie cent per stuk, wetende dat hij er in Veghel vijf cent voor zou krijgen.
De vierde generatie die nu aan het roer van het familiebedrijf staat, heeft minder de neiging om voordeeltjes bij elkaar te scharrelen. Dat is ook niet nodig. Nols achterkleinzoon Koen (41) runt sinds vijf jaar Zakkenhandel & Zeilmakerij Van den Borne en hoeft naar eigen zeggen niet actief op zoek naar klanten. Het familiebedrijf heeft drie grote klanten, naast tal van kleinere, waarmee de relatie soms al tientallen jaren teruggaat. Van den Borne draait een stabiele omzet van rond de 1 miljoen euro per jaar en onderaan de streep resteert zo’n tien procent daarvan, schetst Koen een financieel plaatje. Er werkt een man of acht personeel, waarvan vier fulltime.
„Het was een heel gezellige tijd, maar je had alleen je werk. Mijn vrouw heeft de kinderen opgevoed” -Noud van den Borne, Oud-directeur Zakkenhandel & Zeilmakerij Van den Borne
Het bedrijf heeft altijd op dezelfde plek gezeten, aan het begin van de Hooge Mierdseweg in Reusel. Maar verder is er veel veranderd sinds die begindagen. Er is heel wat schuurruimte bijgekomen bijvoorbeeld. „Maar de grootste verandering is het werk op zich”, zegt Koens vader Noud (67). Hij ging het bedrijf in 1982 samen met zijn vader Wim leiden en nam het later over. Vroeger draaide het vooral om het verwerken van gebruikte zakken. Die werden uitgeklopt en gerepareerd op een trapnaaimachine. Daarna nam het bedrukken van jute zakken een vlucht. „We hebben een tijd 14 miljoen jute zakken bedrukt voor Saudi-Arabië, waar Canadees gerst voor de schapen in ging. Tot de Canadezen en de Saudi’s ruzie kregen, toen was het binnen een maand over.” Die tijd was een kwestie van uren maken, van ‘s morgens zes tot ‘s avonds tien. „Het was een heel gezellige tijd, maar je had alleen je werk”, vertelt Noud. „Mijn vrouw heeft de kinderen opgevoed.”
Luchtsluizen
Als een vaste klant wegviel, kwam er altijd weer wat anders voorbij om de klap op te vangen. In de jaren zestig werd de zakkenhandel uitgebreid met de zeilmakerij, waar voornamelijk canvasdoeken voor vrachtwagens werden gemaakt. Nu is het assortiment uitgebreid met onder andere fietshoezen, voortenten en trampolinezeilen. En voor grote vaste klant Vencomatic in Eersel, leverancier van innovatieve stalsystemen, heeft Van den Borne twee grote orders gemaakt voor van zeil gemaakte luchtsluizen voor Rusland. „Die zijn als je ze opvouwt veel compacter te vervoeren dan ijzeren buizen”, legt Koen uit. „Daar hadden we voor veertig weken werk aan.”
In de grote hal zitten een paar medewerkers aan naaimachines zeildoeken te stikken. In de grondput wordt materiaal, variërend van visnetten tot polyamide – de synthetische vezels waar paraplu’s en badpakken van gemaakt worden – tot balen geperst. Zeilen en zakken worden gestanst en geringd, inmiddels machinaal. „Vroeger stonden hier tien mensen op een rij om zakken te repareren met stopmachines”, vertelt Noud, terwijl hij en zoon Koen een rondleiding geven langs machines die kunnen ringen, snijden, stansen en drukken. Grote rollen zeil en stapels zakken liggen op voorraad. „Jute lijkt weer wat in opkomst”, antwoordt Koen op de vraag of de discussie over plastic zijn weerslag heeft op het bedrijf. Revolutionaire innovaties in de branche zijn volgens hen niet echt gaande, al worden de machines steeds geavanceerder.
Wat de kracht van het jubilerende bedrijf is? „Dat we altijd mee hebben kunnen denken met klanten om tot oplossingen te komen”, meent Noud. En er is flexibel ingesprongen op ontwikkelingen, maar of dat talent of geluk was, laat zoon Koen graag in het midden. Op zaterdag 20 april kunnen belangstellenden zelf een kijkje nemen: van 11.00 tot 16.00 uur is er een open dag om het jubileum te vieren.