Fyeo Medical in Eersel realiseert grootste groeiambities

De Brabantse Kempen is rijk aan ondernemers, kundige mensen en mooie samenwerkingsverbanden. In dit artikel vertelt CEO Rens Schoenmakers ons meer over oogkliniek Fyeo Medical in Eersel. “Wij helpen mensen van hun bril af”, vat Schoenmakers de werkzaamheden van Fyeo samen. Het bedrijf heeft flinke groeiambities, hoe ze deze verwezenlijken doet Schoenmakers uit de doeken. 

Fyeo Medical is in 2002 opgericht door opticien Paul Holtman. Naast brillen en lenzen besloot hij destijds als een van de eersten in Nederland ook ooglaserbehandelingen aan te bieden. Door altijd in te spelen op de behoeften in de markt en voorop te lopen met nieuwe ontwikkelingen op visueel gebied werd het in 2008 tijd voor een logische vervolgstap; het openen van een grotere en compleet nieuw ingerichte oogkliniek voor brilvervangende behandelingen: FYEO Medical in Eersel.

In 2018 nam een investeringsfonds Fyeo Medical over. Rens Schoenmakers werd aangetrokken als CEO, hij kreeg de taak Fyeo gezond te laten groeien, en laat dat nou net één van Schoenmakers specialiteiten zijn. Schoenmakers: “Toen ik hier begon vroeg ik aan mijn collega’s: ‘Hoe groot zijn wij eigenlijk?’. Iemand zei: ‘Ik denk wel dat we bij de grootste vijf ooglaserklinieken van Nederland horen.’ Na marktonderzoek bleken we veruit de grootste van Nederland te zijn! Dat ze zich niet bewust waren dat ze de grootste oogkliniek in Nederland waren, is heel kenmerkend voor de ingetogen bescheiden Kempische mentaliteit. Gelukkig zijn alle Fyeo Medical medewerkers ondertussen erg trots op het feit dat ze bij de grootste oogkliniek van Nederland werkzaam zijn.”

Om gezond te kunnen groeien heb je iedere medewerker keihard nodig.

Maar Fyeo was nog niet groot genoeg! Om het bedrijf gezond te laten groeien ging Schoenmakers aan de slag. “Een bedrijf zonder betrokkenheid van de medewerkers laten groeien? Dat gaat je niet lukken. Om gezond te kunnen groeien heb je iedere medewerker keihard nodig. Ik heb voor ons ‘groeiplan’ een aantal medewerkers gevraagd hier over mee te denken. Iedereen vond het leuk, die groeiambities, maar wel spannend. Gezamenlijk hebben we vastgesteld waar we voor staan:”

Wat in ieder geval niet veranderde, waren de kernwaarden waar Fyeo Medical al van begin af aan voor staat:

1. eerlijkheid

2.comfort

3. beste resultaat

Schoenmakers vertelt hier over: “Bij alles wat we doen en bij alle keuzes die we bij Fyeo maken, staan deze drie kernwaarden aan de basis. Als voorbeeld voor ‘eerlijkheid’ wil ik ons intaketraject graag toelichten: Iedereen kan zich aanmelden voor een behandeling. Maar niet iedereen kunnen we helpen. Dit heeft te maken met de gezondheid en de vorm van het oog. Als we zeggen dat we je kunnen helpen, dan kunnen we dat ook. Als we zeggen dat we dat niet kunnen dan zijn de risico’s simpelweg te groot. Zo’n intake is volledig gratis, dat is onze investering in onze cliënten. Na een intake weet je waar je aan toe bent: of we je kunnen behandelen, wat de te verwachten resultaten zijn maar ook wat de behandeling gaat kosten. We geven vooraf 1 prijs voor de totale behandeling en na die behandeling kun je scherp zien, punt. Wij doen wat we beloven.

De tweede kernwaarde comfort is meteen te zien als je bij Fyeo Medical binnenkomt. Het is er mooi ingericht, je neemt plaats op prettige banken en je komt niks te kort: een hapje, een drankje, een vriendelijk woord, voor onze cliënten is niks te veel. Heel de behandeling moet een zo prettig mogelijke ervaring zijn”, vertelt Schoenmakers.

Schoenmakers vervolgt: “De derde kernwaarde ‘Het beste resultaat’. Die zit er bij al onze medewerkers goed in. Wij zullen het nooit laten een extra stap te zetten als we inzien dat we een beter resultaat kunnen behalen. Hier zijn we ook heel bewust mee bezig. Om maar een voorbeeld te noemen: Onze oogartsen initiëren en doen voortdurend (internationaal) onderzoek aan de hand van uiteenlopende onderzoeksvragen om hun kennis te vergroten.

Ook heel ons groeiproces is doordrongen van deze kernwaarden. Bij het aannemen van nieuwe collega’s gaan we alleen voor het neusje van de zalm. En bij het uitbreiden van ons pand hebben we onze keuzes gemaakt op basis van kwaliteit en niet kwantiteit. Ook in de overnametrajecten blijven we onze kernwaarden trouw.”

Het resultaat mag er zijn Fyeo Medical is in een tijdsbestek van twee jaar van 40 naar ruim 100 medewerkers in 2020 gegaan. Naast de vestiging in Eersel, die in een aantal stappen flink is uitgebreid, is er nu ook een Fyeo in Breda, Eindhoven en Amsterdam en andere locaties in Nederland zitten nog in de pijpleiding. Schoenmakers: “FYEO Medical staat ondertussen bekend als één van de meest innovatieve klinieken van Europa. En gedurende dit groeiproces weten we onze hoge kwaliteit te borgen. Want een negen krijg je niet zomaar in een klanttevredenheidsonderzoek. En ook onze medewerkers zijn met een tevredenheid van 8,5 nog steeds erg blij met hun werkgever. En wat mij betreft zijn we nog lang niet uitgegroeid.”

 

Bron: huis van de Brabantse Kempen