Faes Cases levert flightcases voor de spiegels van grootste telescoop ter wereld


In april 2018 maakte VDL ETG Projects bekend dat het mag meebouwen aan de grootste telescoop ter wereld, de ELT. Nu mag nog een Nederlands bedrijf meewerken aan dit prestigieuze project. Faes Cases gaat de 936 spiegels verpakken die samen de hoofdspiegel moeten vormen met een diameter van 39 meter. Ieder element moet apart verpakt worden. Verspreid over 5 jaar zal Faes Cases ongeveer 1000 flightcases maken.

‘Een enorme eer dat we mogen bijdragen aan zo’n mooi project’, zegt CEO Johan Faes van Faes Cases. ‘Dit is voor ons bedrijf een bevestiging dat we steeds meer gezien worden als een partner in grote projecten door gerenommeerde Nederlandse hightech bedrijven.’

Het grootste oog ter wereld
De megatelescoop ELT is zo groot als een voetbalstadion en wordt gestationeerd in Noord-Chili op drie kilometer hoogte. De spiegels vormen het grootste oog ter wereld en vangt meer licht op dan alle grote, professionele optische telescopen van dit moment samen doen. De ELT gaat wetenschappelijke ontdekkingen mogelijk maken op het gebied van planeten, de samenstelling van nabije sterrenstelsels en het diepe heelal. De bouw van de fundering van de ELT is reeds gestart. In 2024 dient de telescoop operationeel te zijn.

Verpakkingen voor 936 spiegels
Het is onmogelijk om de hoofdspiegel met een diameter van 39 meter uit één stuk te maken, daarom wordt de spiegel opgebouwd uit 798 zeshoekige spiegelsegmenten van ongeveer 1,4 meter groot en 5 centimeter dik. Ieder spiegelsegment heeft een eigen draagstructuur en wordt met meerdere elektromotoren aangedreven waardoor de spiegel zeer nauwkeurig wordt gepositioneerd. Het continu corrigeren gebeurt door 9 elektromotoren op ieder frame en 3 elektromotoren onder ieder frame. Om te worden voorzien van een nieuwe reflecterende laag moeten spiegels geregeld worden vervangen. Daarom worden er in totaal bijna 1000 spiegelsegmenten en draagstructuren gebouwd. De order voor VDL ETG, omvat dus de serieproductie van de ondersteuningsstructuur. Faes Cases gaat voor de spiegels een op maat gemaakte flightcase maken, zodat ze uiteindelijk veilig en heel in Chili arriveren.