Coronacrisis III: BMKB-regels versoepeld

Bron : VNO-NCW

 

BMKB-regels versoepeld: banken bereiden zich voor op veel aanvragen

VNO-NCW en MKB-Nederland zijn blij met de versoepeling van de regels voor de Borgstelling MKB-kredieten (BMKB). Met de maatregelen kunnen mkb-bedrijven makkelijker geld lenen bij de bank, bijvoorbeeld om rekeningen te kunnen betalen en betalingsachterstanden weg te werken. De ondernemingsorganisaties drongen aan op deze maatregel om te voorkomen dat bedrijven die worden geraakt door de gevolgen van het coronavirus in liquiditeitsproblemen komen.

 

Overheid borg voor 75 procent
Met de maatregel staat de overheid voor een deel garant voor bedrijven die een lening willen afsluiten, maar aan de financier – met name banken – niet genoeg zekerheden kan bieden. Hierdoor kunnen ondernemers meer lenen dan ze anders op basis van het onderpand zouden krijgen. Binnen de huidige regeling staat de overheid borg voor 50 procent van het geleende bedrag, maar dat percentage wordt nu verhoogd naar 75 procent. Ook een aantal andere voorwaarden in de BMKB worden versoepeld. Op Ondernemersplein en bij de RVO staat meer informatie over de BMKB.

 

Zo snel mogelijk ondernemers bijstaan
Sinds de aankondiging zijn de banken zijn druk bezig met het inrichten van de aanvraagloketten, zo laat de Nederlandse Vereniging van Banken (NVB) weten. ‘De banken bereiden zich voor op grote hoeveelheden aanvragen.’ De nieuwe BMKB-regeling specifiek voor de Corona-problematiek wordt op dit moment in de systemen en werkprocedures doorgevoerd. ‘Wij begrijpen de zeer moeilijke situatie waarin ondernemers zich bevinden en doen alles wat wij kunnen om zo snel mogelijk ondernemers bij te staan.’