Coronacrisis als kans voor het opleiden van medewerkers

Bron: Brabant in Business

De coronacrisis heeft invloed op heel werkend Nederland. Thuiswerken is voor veel Nederlanders mogelijk en zelfs al heel normaal. Wie werkt er tegenwoordig niet een vaste dag thuis? Even niet in een drukke kantoortuin, maar thuis aan de keukentafel met enkel de was en stofzuiger als afleiding. Eindelijk kom je toe aan die stapel dossiers die al maanden op je bureau ligt, je mailbox bijwerken met al die verzoeken waar je nog op terug zou komen. En door het missen van al die afleidingen ben misschien je nog veel productiever ook.

 

Thuiswerken door corona
Maar de coronacrisis zorgt ervoor dat het niet meer bij dat ene dagje thuiswerken blijft. Half Nederland is verplicht thuis aan het werk, waar het eerst heerlijk was een dagje thuis te zijn is het nu een ander verhaal. Je mist die drukke kantoortuin, je mist de tafelvoetbaltafel en je bent hartstikke benieuwd wat die ene collega in het weekend gaat doen. Daarnaast kan het voorkomen dat er minder werkzaamheden zijn voor je medewerkers; taken die niet op afstand kunnen worden volbracht en er zijn misschien minder opdrachten voor de organisatie. Voor sommige medewerkers komt dit misschien juist goed uit. Wanneer je het thuiswerken moet combineren met het opleiden en verzorgen van peuters, kleuters, pubers of tieners bijvoorbeeld. Voor andere medewerkers duurt de dag hierdoor echter extra lang; je hebt de meeste van je taken voor de lunch al volbracht en er komt voorlopig niks nieuws meer binnen.

 

Ontwikkeling medewerkers
Verplicht je je medewerker dan tot het verrichten van andere taken die bij elkaar geschraapt zijn en niet bij de functie horen? Hoe houd je je medewerker gemotiveerd wanneer de werkzaamheden afnemen en het gevoel van het niet bij kunnen dragen op het moment van crisis dreigt te ontstaan? Juist dan moet je als werkgever staan voor het werkgeluk en zingeving van je medewerkers. Eén van de alternatieven die je als werkgever kan kiezen is het aanbieden van online (bij)scholing van je medewerkers. Zo riep de FNV half maart al op om scholing voor medewerkers aan te bieden van wie werkzaamheden (deels) kwamen te vervallen.

Indi Snepvangers, HR-consultant bij Reijn.Waarom niet investeren in je medewerkers in deze tijden? Wanneer zij straks weer echt aan de slag kunnen passen ze de nieuwe kennis, vaardigheden en competenties meteen toe in de praktijk.

 

Voordelen online training
Ondertussen zijn er tal van aanbieders van online (bij)scholing. Waarom niet investeren in je medewerkers in deze tijden? Wanneer zij straks weer echt aan de slag kunnen passen ze de nieuwe kennis, vaardigheden en competenties meteen toe in de praktijk. Dit zal niet alleen zorgen voor een zinnige invulling van de tijd van de medewerkers, het komt ook de prestaties ten goede. Het aanbieden van opleidingsmogelijkheden hangt namelijk samen met de prestaties van een organisatie.

Daarnaast wijst onderzoek uit dat vaardigheden en kennis 40% tot zelfs 60% sneller worden aangeleerd via e-learning dan via klassiek leren waarbij aanwezigheid in een klaslokaal vereist is . Dit zou komen doordat de medewerkers zelf bepalen wanneer zij leren, altijd toegang hebben tot het lesmateriaal en hun normale werkzaamheden er niet voor hoeven te onderbreken. Ook zou de ‘retentierate’ omhoog gaan; dit percentage geeft aan hoeveel van de vaardigheden en kennis die geleerd worden tijdens een training daadwerkelijk behouden blijven. Het percentage zou met 25% tot zelfs 60% omhoog gaan door gebruik te maken van e-learning waar de rate bij klassiek leren slechts 8% tot 10% is. Dit is natuurlijk een enorme verbetering. Het feit dat medewerkers beter onthouden wat zij leren betekent ook dat het toepassen in de praktijk beter gaat, het voegt dus meteen echt waarde toe aan de organisatie. Deze enorme toename in de retentierate komt doordat de medewerkers meer controle hebben over het leerproces en stappen vaker kunnen herhalen wanneer zij hier behoefte aan hebben. Benut de vrijgekomen tijd in verband met het verminderen van de werkzaamheden daarom door je medewerkers in staat te stellen zichzelf zowel professioneel als persoonlijk te ontwikkelen.

 

Tips voor opleiden in de coronacrisis
Maar hoe geef je nu het opleiden vorm tijdens de coronacrisis?

  • Regel het centraal: zorg ervoor dat de financiering van (online) opleidingen, accounts en abonnementen in deze tijd centraal voor heel de organisatie geregeld is. Voorkom dat het drukt op het budget van een organisatieonderdeel of afdeling zelf. Op deze manier voorkom je dat er ongelijkheid binnen de organisatie ontstaat in de mogelijkheden die de medewerkers krijgen om thuis aan de slag te gaan met hun ontwikkeling.
  • Tijd: communiceer goed met je medewerkers dat het oké is om deel te nemen aan de geregelde ontwikkelingsmogelijkheden. Iedereen snapt dat er werkzaamheden wegvallen, zorg er dan ook voor dat medewerkers zich niet bezwaard voelen deel te nemen. Creëer een cultuur waarin het gebruiken van de ‘overgebleven’ tijd voor professionele en persoonlijke ontwikkeling aangemoedigd wordt.
  • Relevantie: ga in gesprek met je medewerkers over hun ambities, doorgroeimogelijkheden, wensen en verwachtingen. Ook in deze tijd. Wanneer je hen de mogelijkheid geeft aan de slag te gaan met hun ontwikkeling is het natuurlijk fijn dat je er als organisatie ook iets uithaalt. Door de ontwikkeling te koppelen aan eventuele doorgroeimogelijkheden voor de werknemer, krijg je er als organisatie ook iets voor terug door verhogende prestaties. Daarnaast zorgt het voor meer betrokkenheid en motivatie bij de werknemer.
  • Gebruik eigen personeel: ga intern op zoek naar de medewerkers die belangrijke kennis in huis hebben die ze wellicht over kunnen dragen. Ongetwijfeld zijn er specialisten aanwezig binnen je organisatie die hun kennis en kunde over kunnen dragen in de vorm van bijvoorbeeld webinars die ze zelfs vanuit huis kunnen geven.