Brits onderzoeksteam lanceert online platform in samenwerking met Tech2B

Het doel: supply chain optimalisatie binnen de ontwerp- en maakindustrie in het Verenigd Koninkrijk

Een groep onderzoekers van Swansey University (Verenigd Koninkrijk) heeft samen met Tech2B een platform gelanceerd ter verbetering van de samenwerking binnen supply chains in de Britse maakindustrie. Deze innovatieve online applicatie, ondersteund door de
organisatie genaamd IMPACT (Institute for Innovative Materials, Processing and Numerical Technologies), geeft leveranciers de mogelijkheid hun producten en diensten aan te bieden binnen een gevalideerd netwerk.

Het platform zorgt voor meer transparantie in supply-chain processen en verbetering in zowel levertijden als prijzen. Tegelijkertijd behouden bedrijven optimale controle op kwaliteit en leverbetrouwbaarheid. Door de connectie tussen fabrikanten en leveranciers te optimaliseren, zullen bedrijven significante verbetering zien in de “Time To Market” van hun producten.

Sjors Hooijen Co-Founder en Chief Technology Officer bij Tech2B: “Het Tech2B platform is ontworpen om de continu veranderende ontwerp- en maakindustrie klaar te maken voor de toekomst. Een veilige, cloud-based omgeving zorgt voor meer transparantie, een gezamenlijke focus op procesoptimalisatie en duidelijke communicatie. Het platform is hiervoor een uitstekend middel, maar uiteindelijk zijn het de deelnemende bedrijven zelf die meerwaarde creëren voor zichzelf en elkaar. Onnodige kosten door foutieve leveringen worden gereduceerd, de time-to-market wordt verkort en samenwerking en gezamenlijke innovatie wordt naar een geheel nieuw niveau gebracht.”

Een nieuwe Britse fabrikant van hoogwaardige mondkapjes, MyMaskFit, heeft samen met IMPACT gewerkt aan de het produceren, testen en vermarkten van op maat gemaakte mondkapjes. Het bedrijf is de eerste Britse gebruiker van het platform en zit momenteel in de eerste fase van productie. Hoofdonderzoeker Professor Johann Sienz: “We zijn erg blij met de bijdrage van het platform aan het succes van MyMaskFit. Het heeft het bedrijf in staat gesteld de ontwikkeling van haar mondkapjes aanzienlijk te versnellen, wat cruciaal is in deze tijd.

De lancering van het platform zal van grote toegevoegde waarde zijn voor de supply chain netwerken in de Britse maakindustrie. Het geeft toegang tot een meer open en dynamische markt, met volop kansen voor het MKB in het Verenigd Koninkrijk. Door markten efficiënter
en flexibeler te maken, worden productiviteit en concurrentievermogen verhoogd en nieuwe waardeketens geopend door een groter bereik.

Ons doel was om een nieuw, industrie breed businessmodel te creëren dat nationaal en wereldwijd kan worden gerepliceerd. Met deze belangrijke mijlpaal zijn we een stap dichter bij het bereiken van dit doel.” Projectleider en Technology Director MyMaskFit Paul Perera voegt hieraan het volgende toe: “Het initiatief, om op maat gemaakte mondkapjes van medische kwaliteit te ontwikkelen voor het NHS (de Nationale Gezondheidsdienst van het Verenigd Koninkrijk) en de Social Care omgeving, is nu klaar om op te schalen. Deze mondkapjes zijn ontworpen om exact aan te sluiten op het gezicht van de zorgverlener. Hiervoor wordt zijn of haar gezicht gescand met de MyMaskFit applicatie. We hebben een aangepaste afdichting van medische kwaliteit silicone ontwikkeld, die past tussen het harde transparante frame van het masker en het gezicht. De mallen voor deze afdichting komen tot stand door Additive Manufacturing.

Deze grootschalige maatoplossing gebruikt het door de Swansea University geleide ‘Manufacturing Made Smarter Testbed’ om volumeproductie op de gereguleerde markt te brengen. Daarnaast hebben we reservecapaciteit van enkele van de grootste productiebedrijven in Aerospace in het VK kunnen aanboren om het platform en onze opschaalinitiatieven te ondersteunen. Nu willen we ook kleinere bedrijven laten profiteren van de nieuwe vraag naar producten en de toegang tot het platform om nieuwe supply chain netwerken te creëren”

Het onderzoeksteam dat heeft bijgedragen aan de ontwikkeling van het platform, bestaat onder ander uit het Britse MTC (Manufacturing Technology Centre) en WMG University of Warwick. Hierin is nauw samengewerkt met verschillende partners uit de industrie, waaronder Autodesk, Tech2B, Pyable, Carapace, PXL ICE, Cadarn, AI Idea Factory en Amplyfi. Asif Moghal, Design & Manufacturing Industry manager, EMEA binnen Autodesk: “Systematische veranderingen binnen de maakindustrie waren al gaande lang voor de omvangrijke verstoring die 2020 heeft gebracht. De laatste twaalf maanden hebben echter aangetoond hoe belangrijk het is om digitale en fysieke omgevingen samen te brengen, om daarmee flexibiliteit te bevorderen en tot ongelooflijke resultaten te komen.

Een digitaal platform kan ervoor zorgen dat dergelijke flexibele samenwerkingen de nieuwe norm worden. Dit brengt meerwaarde voor de industrie met zich mee, verhoging van het arbeidspotentieel en implementatie van processen die de impact op het milieu verminderen. We zijn verheugd om samen met het team aan dit project te werken.” Het project wordt medegefinancierd door het financieringsprogramma Innovate UK Manufacturing Made Smarter. De IMPACT operatie wordt gedeeltelijk gefinancierd door het Europese Fonds voor Regionale Ontwikkeling via de regering van Wales en Swansea University.