Branches

Brabant snelst groeiende provincie in aantal Duitse toeristen

Het aantal Duitse toeristen dat in juli en augustus 2019 een bezoek bracht aan Noord-Brabant is met 13% gestegen ten opzichte van vorig jaar zomer. Dat ligt ruim boven de landelijke stijging van 4%. Opvallend is de flinke toename in Duitse toeristen in onze provincie. Noord-Brabant is de snelst groeiende provincie in Nederland qua aantal Duitse gasten. Het marktaandeel steeg van 3,4% naar 4,1%. Dat blijkt uit de cijfers die het CBS vanochtend naar buiten bracht.

Bron: Brabant Business

Herkomst gasten
Bijna 10 miljoen gasten verbleven afgelopen zomer in Nederland. Dat zijn er bijna 420.000 (4%) meer dan vorig jaar. In Brabant steeg het aantal verblijfsgasten met iets meer dan 105.000 gasten naar 940.000 in totaal. Een stijging van 13%.

Veruit de meeste toeristen kwamen uit eigen land; twee op de drie verblijfsgasten is Nederlander. Van de buitenlandse gasten komt 39% uit België en 21% uit Duitsland. Die laatste groep groeit in Noord-Brabant harder dan elders in Nederland. Traditioneel gezien trekken Noord-Holland, Zuid-Holland en Zeeland de grootste groep Duitse gasten. Zij laten dit jaar ook groei zien, maar de grootste groei tekent zich procentueel af in Noord-Brabant; ruim 20%.

Heleen Huisjes, directeur van VisitBrabant: “Dit zijn prachtige cijfers, maar we hebben dan ook een inhaalslag te maken. Wij zijn blij te zien dat onze gezamenlijke inzet op de Duitse markt nu al zijn vruchten afwerpt en er is nog veel groeipotentieel. De Duitse gast besteedt relatief veel en komt graag terug. Niet voor niets stond het ondernemersfestival dat we vorige week organiseerden in het teken van de Duitse gast.“

Overnachtingen
Ook het aantal overnachtingen in juli en augustus 2019 groeide in Noord-Brabant sneller dan het landelijk gemiddelde. Het aantal overnachtingen in Nederland nam met bijna 2,5 miljoen toe, een stijging van 8%. In Brabant steeg het aantal overnachtingen met 285.000 tot ruim 3,1 miljoen, wat neerkomt op een toename van 10%.

Meer Duitsers bezoeken dus onze provincie, ze blijven echter kort in Brabant. Het marktaandeel in aantal overnachtingen van deze Duitse toerist nam af van 3,2% naar 2,9%. In de kustprovincies blijven Duitsers in de zomer enkele weken, in Brabant komen ze graag voor een kort verblijf en dan het hele jaar rond. Een Duitse gast verblijft gemiddeld zo’n drie dagen in onze provincie.

Deze trend past goed in de strategie van VisitBrabant en haar partners, waarbij de focus ligt op de Nederlandse, Belgische en Duitse bezoeker. We zetten in op de kwaliteitstoerist die tijdens een kort verblijf meer besteedt.