Bedrijven helpen Kempenaren leren lezen en schrijven

BLADEL – De Kempen telt circa 9000 inwoners die slecht kunnen lezen en schrijven. Het DigiTaalhuis de Kempen probeert deze groep te vinden en door te leiden naar een gratis scholingsaanbod. Kempische bedrijven gaan daar een stevig handje in helpen.

Hiervoor is het DigiTaalhuis een samenwerking aangegaan met het Kempisch Ondernemers Platform en bibliotheek de Kempen. Een zeer waardevol samengaan, zo onderstreept coördinator Macha Mathijssen van het DigiTaalhuis. ,,Om onze doelgroep te bereiken hebben we bedrijven en organisaties nodig. Zij vormen onze ogen en oren. Ik kan niet achter de voordeur bij mensen in huis kijken.”

Uit onderzoek blijkt dat 57% van de laaggeletterden werk heeft. Als Mathijssen bedrijven bezoekt, geven die als eerste aan: die groep werkt niet bij ons. ,,Als ze dan even nadenken, weten ze toch een paar mensen te noemen. Maar dat is geen probleem, zeggen ze soms. Zij hoeven allerlei dingen waar taal bij komt kijken, niet te doen.”

Bedrijven hebben soms eigen methoden om iemand te helpen. Die werknemers krijgen geen handleidingen te lezen. Hen wordt verteld wat ze moeten doen. ,,Dat is een verkeerde werkwijze. Je spaart mensen zo.” Door laaggeletterdheid bespreekbaar te maken doen bedrijven juist aan goed werkgeverschap. ,,Je zet werknemers op het goede pad.”

Door te kunnen lezen en schrijven verandert het leven van mensen ingrijpend. ,,Ineens kun je de ondertiteling op tv lezen, de bijsluiter bij de medicijnen, het etiket op etenswaren. Ons aanbod is gratis. Je moet het zien als een cadeautje. Soms hebben mensen slechte ervaringen om te beginnen. Wat ik meestal antwoord, is dat school niet de school van vroeger is.”

Meer info op digitaalhuisdekempen.nl

 

Bron: Patrick Wiercx 17-02-21, 16:00 – ED