Bedrijfsleven en onderwijs Kempen maken samen tech-workshops

Programmeren, elektronica, de werking van tandwielen en magnetisme, allemaal dingen die in de Kempische maakindustrie aan de orde van de dag zijn. Met de nieuwe leskisten van KempenTech brengen Kempische bedrijven zulke thema’s voortaan ook in de schoolklassen. En het leukste? Ze hebben er de hulp van leerlingen, docenten, werknemers uit de bedrijven en de gemeenten voor ingeroepen! Samen vormen zij KempenTech, de grootste werkplaats van Brainport. De eerste leskisten zijn nu te leen, een mooie opsteker voor het onderwijs in de lastige corona-tijd. Programmeren, elektronica, de werking van tandwielen en magnetisme, allemaal dingen die in de Kempische maakindustrie aan de orde van de dag zijn.

Met de nieuwe leskisten van KempenTech brengen Kempische bedrijven zulke thema’s voortaan ook in de schoolklassen. En het leukste? Ze hebben er de hulp van leerlingen, docenten, werknemers uit de bedrijven en de gemeenten voor ingeroepen! Samen vormen zij KempenTech, de grootste werkplaats van Brainport. De eerste leskisten zijn nu te leen, een mooie opsteker voor het onderwijs in de lastige corona-tijd.

Bedenker van het project is het Kempisch Ondernemers Platform (KOP). Dat timmert al tien jaar aan de weg om techniek in school te brengen. Met name met techniekcoaches, die op verzoek meehelpen tijdens lessen op school. En natuurlijk met het jaarlijkse event KempenTech, waarop bedrijven hun deuren openden en lieten zien wat ze in huis hebben. Die insteek is nu vertaald naar een ‘365 dagen per jaar’-programma, waarin bedrijfsleven, onderwijs en gemeenten samen investeren. Zowel financieel, als met kennis en mankracht.

“Techniek biedt zoveel kansen voor jeugd en jongeren, alleen is het beeld van werken in een technisch bedrijf nog niet altijd even realistisch. Dwars door de corona-pandemie heen zijn we erin geslaagd samen met bedrijfsleven, onderwijs en overheid op te trekken om de maakindustrie dichterbij Kempische jeugd te brengen. De energie die is vrijgekomen is enorm, en dat gaan jeugd en jongeren in zowel het basis- als voortgezet onderwijs merken,” vertelt programmamanager Onderwijs Fleur Besters van het KOP.

Nieuwe partners
Een van de partners van het project is ASML. Het bedrijf is gecharmeerd van de aanpak om bedrijfsleven en instellingen samen op te laten trekken. “ Dat is het mooie van dit initiatief: gezamenlijk kinderen kennis laten maken met techniek en de onderzoekende houding die daarvoor nodig is!”. Ook de Rabobank De Kempen investeert mee: “Voor onze klanten in de maakindustrie is het van groot belang om voldoende technisch geschoold personeel op te leiden en talent voor de Kempen te behouden. Door bij de jeugd te beginnen stimuleer je hun interesse en passie. Steun aan KempenTech is steun aan ondernemers én aan het onderwijs.”

Binnen het vmbo-onderwijs draait het programma Sterk Techniekonderwijs. KempenTech heeft een brug geslagen tussen de twee actieve samenwerkingsverbanden in de regio: zowel STO regio Best als regio Zuidoost Brabant doen mee. Hun praktijkleerlingen hebben al onderdelen voor de workshops gemaakt van hout en metaal.
Bedrijven als VDL Containersystemen, Bruns, Votech, Imants, Alius en Mupa bedachten praktijkopdrachten voor de leerlingen, passend bij een technisch thema. “Bouw bijvoorbeeld een grote uitkijktoren van houten plankjes voor het terrein van Bruns, of ontwikkel een zo snel mogelijke kar met tandwielen van Lego. En Alius zorgt ervoor dat jongeren de eerste stappen met programmeren kunnen zetten.”

Gratis te leen, samen delen van de materialen
KempenTech wordt als het aan het KOP ligt het merk voor techniekpromotie in de regio. Steeds meer bedrijven en instellingen melden zich om te helpen. Zo zijn de techniekworkshops straks, uiteraard gratis, voor scholen te leen via de bibliotheek de Kempen. Leerlingen van speciaal voortgezet onderwijs De Groote Aard gaan helpen met het beheer ervan. Ook wil het KOP nieuwe techniekcoaches gaan werven in het bedrijfsleven, maar ook bij de sociale werkvoorziening. Naast de workshops lanceert het KOP ook een database waarin alle bedrijven en onderwijsinstellingen elkaar kunnen gaan opzoeken. De eerste 100 bedrijven, negentig procent van de basisscholen en vijf middelbare scholen zijn al aangemeld met een profiel.

Kempische denktank voor techniekpromotie
Het bestuur van het Techniekportaal, waar KempenTech onder valt, is voor de nieuwe koers omgevormd tot een denktank. Hierin gaat de Kempische ondernemers samen met onderwijs en overheid kennis delen en de koers bepalen voor techniekpromotie. Doel is om samen twee keer per jaar een event te organiseren, waarin een grotere groep ondernemers, docenten en leerlingen kennis deelt over een technisch thema in de Kempen.

 

Bron: Brainport Eindhoven