Agio-fabrieken Eersel en Duizel verdwijnen; 800 banen wereldwijd geschrapt

Bron: ED

De Scandinavian Tobacco Group (STG) grijpt hard in bij zijn pas verworven Agio fabrieken in Eersel en Duizel. Beide vestigingen sluiten hun deuren en hier vervallen maximaal 280 arbeidsplaatsen. STG maakte donderdagochtend bekend dat het zo Agio wil integreren en de organisatie aanpassen.

Begin dit jaar werd de overname van Agio Cigars door STG afgerond. Met de integratie wil het bedrijf zijn financiële kracht en merkenportefeuille en het innovatievermogen veilig stellen. Het bedrijf hoopt in de krimpende tabaksmarkt met toenemende beperkingen door wet- en regelgeving zijn bestaan veilig te stellen.

STG wil het plan tot sluiting van de vestigingen in Eersel en Duizel binnen anderhalf jaar uitvoeren. Ook de fabriek in Moca in de Dominicaanse Republiek gaat sluiten. Als gevolg hiervan en van andere organisatieaanpassingen verdwijnen wereldwijd ongeveer 800 van de 11.000 arbeidsplaatsen. In de regio werken in totaal 430 mensen, waarvan 150 kantoormedewerkers hun baan behouden.

 

Impact op de werknemers
STG meldt zich goed te realiseren welke impact dit besluit heeft op de werknemers en hun families die het betreft. Het bedrijf zegt net als bij reorganisaties in het verleden ook nu goed voor hen te willen zorgen en zijn verantwoordelijkheid te nemen voor hun toekomst buiten STG.

Voor de Nederlandse medewerkers die het bedrijf op termijn moeten verlaten is met de vakbonden een sociaal plan onderhandeld, waarbij STG toezegt zich tot het uiterste in te willen spannen om hen te begeleiden naar ander werk.

STG wil op een nieuwe kantoorlocatie in de regio Eindhoven blijven met ongeveer 150 medewerkers werkzaam in commerciële en kantoorfuncties.

 

Stap in transformatie van bedrijf
Volgens topman Niels Frederiksen van STG zijn de fabriekssluitingen onderdeel van een stap in de transformatie van het bedrijf. „We willen een meer concurrerende en winstgevende onderneming opbouwen met krachtige merken, een sterke marktposities en goede toeleveranciers. Het komt tegemoet aan de behoefte aan optimalisatie om concurrerend te blijven en succesvol te zijn in moeilijke marktomstandigheden. Helaas maken de veranderingen het ook nodig dat we afscheid nemen van een aantal hardwerkende en gewaardeerde collega’s.”

Details over de voorgenomen organisatieaanpassingen in Nederland zullen worden uitgewerkt nadat de Ondernemingsraden hierover advies hebben uitgebracht.