Aftrap ‘Vakroute de Kempen’: Samen bouwen aan een sterke toekomst

Op 3 oktober zet het Kempisch Ondernemers Platform (KOP) vol trots het ‘Vakroute De Kempen’ project in gang. Dit ambitieuze initiatief, ondersteund door een SLIM-subsidie, is het resultaat van een hechte samenwerking tussen vooraanstaande bedrijven zoals De Maackers, Vezet Groep, Made by Driessen, Theuws Groep en Luxlight. ‘Vakroute De Kempen’ heeft als missie om een doeltreffend antwoord te bieden op de groeiende uitdagingen omtrent jongeren én ouderen in de Kempen.

“In de Kempen worden de gevolgen van vergrijzing en ontgroening van de arbeidsmarkt steeds duidelijker zichtbaar,” vertelt Stefan Slenders, projectleider en bureaumanager van het KOP. “De babyboom-generatie die met pensioen gaat, gecombineerd met een sterke economische groei in onze regio, leidt tot een tekort aan arbeidskrachten bij tal van bedrijven. We merken ook dat er minder jongeren beschikbaar zijn.”

Het belangrijkste doel van ‘Vakroute De Kempen’ is om jongeren continu in contact te brengen met bedrijven, zodat ze weloverwogen keuzes kunnen maken over hun vervolgstudie en toekomstige carrière. Idealiter vinden ze hun weg naar de bloeiende bedrijven in de Kempen. Stefan voegt hieraan toe: “Het is van essentieel belang dat jongeren de juiste begeleiding krijgen, zowel vanuit het onderwijs als van bedrijven. We willen jongeren gelijke kansen bieden, ongeacht hun netwerk of waar ze toevallig geplaatst worden.”

Gedegen voorbereiding
Aan dit baanbrekende project ging een grondig onderzoek vooraf. In 2021 voeren studenten van Fontys Hogeschool een onderzoek uit, waarbij ze maar liefst 150 bedrijven ondervragen. Een van de belangrijkste conclusies is de discrepantie tussen onderwijs en bedrijfsleven. Een uitdaging die dringend moet worden aangepakt. Na intensieve gesprekken tussen 25 bedrijven en diverse onderwijsinstellingen wordt besloten tot de lancering van het ambitieuze ‘Vakroute De Kempen’ project, dat tot doel heeft de gehele Kempen te betrekken, niet alleen de maakindustrie.

Het project richt een geavanceerd kennis- en leerportaal op, zet ervaren medewerkers in als bedrijfsambassadeurs om kennis over te dragen aan jongere collega’s en reikt praktische tools aan zoals handboeken, jobcoaching en trainingen. Het ultieme doel is om een solide basis te leggen voor leren en ontwikkelen in de Kempen, om zo vitale arbeidskrachten voor de toekomst te behouden. ‘Vakroute De Kempen’ is een lichtend voorbeeld van samenwerking en innovatie in de regio en belooft een veelbelovende toekomst voor Kempische bedrijven en jongeren.