Een oproep aan vakmensen in de Kempen met een arbeidsverleden in een technisch beroep om met hun passie en vakmanschap de kinderen van basisscholen enthousiast te maken voor techniek en technische beroepen

Sinds 2013 kom je op verschillende basisscholen in de Kempen techniekcoaches tegen. Zij ondersteunen, als techniekspecialist, leerkrachten bij het geven van technieklessen. Dit initiatief is te danken aan het Kempisch Ondernemers Platform, de samenwerkende ondernemersverenigingen van de Kempengemeenten Bergeijk, Bladel, Eersel en Reusel. Sinds kort maakt ook Oirschot deel uit van dit samenwerkingsverband De voordelen van het inzetten van techniekcoaches in het basisonderwijs zijn:

  • Leerkrachten op basisscholen voelen zich wat zekerder bij het geven van technieklessen.
  • De techniekcoaches kunnen hun passie voor techniek delen met kinderen.
  • Technieklessen op basisscholen worden op een meer verantwoorde manier gegeven.
  • Doelstellingen, landelijk afgesproken door onderwijs en bedrijfsleven en vastgelegd in Techniekpact 2020, worden gezamenlijk gerealiseerd waarbij betrokkenen elkaar stimuleren en ondersteunen.
  • Interesse voor techniek bij jonge kinderen zorgt voor meer instroom bij technische studies.
  • Kempische bedrijven raken bekender in hun omgeving door excursies waaraan de kinderen van verschillende basisscholen deelnemen.

Sinds december jl. zijn de techniekcoaches herkenbaar aan een nieuwe outfit: een zwart t-shirt met een blauw accent, voorzien van het logo van KOP met de vermelding “Kies Kempische Bedrijven”. De techniekcoaches treden steeds vaker naar buiten. Hierbij kun je denken aan de ondersteuning van een Open Dag op een basisschool, aan deelname aan wedstrijden op het gebied van techniek van een groep kinderen, aan het organiseren van excursies voor basisschoolkinderen, het organiseren van evenementen zoals de jaarlijkse KempenTech-onderwijsdag (in mei) op het Kempisch Bedrijven Park in Hapert. De laatste maanden blijken steeds meer scholen de voordelen van het inzetten van een techniekcoach te ontdekken. Met een verantwoorde moderne techniekles komt een stukje onderwijsvernieuwing bijna ongemerkt de scholen binnen. Verschillende werkvormen uit die technieklessen stellen kinderen in staat om de wereld van de 21ste eeuw op een eigen manier te verkennen en te ontdekken.

Deze vaardigheden kan een kind ook gebruiken tijdens andere vakken maar ook bij het uitvoeren van opdrachten buiten de technieklessen. Techniekcoaches worden door KOP ondersteund bij het werken met kinderen op een basisschool. Dit gebeurt ook vaak samen met de leerkrachten om in de klas als duo te kunnen werken. Wij verheugen ons op de toenemende belangstelling van scholen en bedrijven in de Kempen. Dit betekent wel dat er steeds meer techniekcoaches ingezet gaan worden. Techniekcoaches zijn vrijwilligers met een  passie voor techniek. Maar ook aan hun mogelijkheden om ingezet te worden, zitten grenzen. Vandaar dat we steeds op zoek zijn naar mensen die een passie hebben voor techniek en het een uitdaging vinden om kinderen te interesseren voor techniek in de breedste zin van het woord. Als je na het lezen van dit artikel denkt: “Dat is echt iets voor mij !” of  “Daar wil ik meer van weten !” , neem dan contact op via info@hetkop.nl.

In een kennismakingsgesprek gaan we verkennen wat je verwacht van het “Project Techniekcoaches” en wat scholen en bedrijven in de Kempen verwachten van de ondersteuning door techniekcoaches. Ook staan we stil bij de voorbereiding die wenselijk is om goed ingewerkt te starten op een van de basisscholen in de regio. Hopelijk word je tijdens zo’n gesprek net zo enthousiast als de tientallen techniekcoaches die al ingezet worden op de Kempische basisscholen. Tot binnenkort.