Smart industrie is hot in de Kempen

De Kempen: dé poort tot Brainport. Niet alleen vanwege de gunstige ligging, maar ook door de bedrijven die in deze regio gevestigd zijn. Met hun vizier op innovatie en slimme maakindustrie zijn het vaak ook belangrijke toeleveranciers voor grote jongens als ASML, DAF en VDL. „Het economisch succes van Brainport is mede te danken aan de ondernemers uit de Kempen.”

 

Luxlight, Wilvo, GFM Master in Parts en Bax Metaal: een paar voorbeelden van bekende Kempische bedrijven die belangrijke toeleveranciers zijn voor de grote jongens in Brainport. „De Kempen zijn een hotspot, zeker als het gaat om toelevering van metaal”, zegt Anton Bax, directeur van Bax Metaal uit Bergeijk.

 

Hij weet als geen ander hoe belangrijk het is om te blijven investeren in slimme maakindustrie. „Sinds 2000 zijn we sterk geautomatiseerd. Aanvankelijk vooral aan de productiekant, momenteel richten we ons heel erg op informatieverwerking. Via beeldschermen krijgen onze medewerkers op elke afdeling iedere tien minuten een update over de orderstatus. De informatie is altijd actueel en direct te sturen en hierdoor kun je erg lean produceren, waardoor het product goedkoper wordt. Wil je in deze tijd mee kunnen doen, dan moet je grip hebben op het proces. De metaalbranche in de Kempen is van hoog niveau, landelijk en Europees gezien. Dat komt omdat we openstaan voor ontwikkelingen en automatisering.” „ONDERNEMEN ZIT NU EENMAAL IN DE GENEN VAN DE KEMPISCHE MENS”, VERKLAART HANS VAN DEN DUNGEN. Sinds afgelopen mei is hij de nieuwe voorzitter van het Kempisch Ondernemers Platform, kortweg: KOP. Hierbij zijn vijf grote ondernemersverenigingen aangesloten uit: Bergeijk, Eersel, Bladel/Hapert, Oirschot en Reusel-De Mierden. Zij vertegenwoordigen op hun beurt zo’n 800 ondernemers. Die handelsgeest van de Kempen heeft volgens Hans deels te maken met de historie. „Van oorsprong bestaat dit gebied uit plattelandskernen, met schrale zandgrond, waar vroeger veel armoede was. En die armoede dwong tot ondernemerschap, innoveren, voor jezelf zorgen en samenwerken. Het ons-kent-ons gehalte is daardoor hoog. Kempenaren zijn vaak hele nuchtere, bescheiden en hardwerkende mensen. Ze durven dingen aan te pakken en risico’s te nemen om hun onderneming kansrijk te maken.”